Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 03.09.2007 г.
Нов православен храм ще издига снага и ще сее духовност във Витановци
Издирват апаши, отмъкнали метална касета с четири хилядарки от склад
Нов православен храм ще издига снага и ще сее духовност във Витановци
Юлия КУЛИНСКА
   С "На многая лета" и тържествен водосвет беше направена първата копка на православен храм в село Витановци. Десетки жители на населеното място се стекоха, за да отбележат радостното събитие за първи път от основането на селото да имат своя църква. Храмът ще носи името "Вси светии". Той ще бъде издигант на терена, където преди години се е намирало училището, чийто руини и досега напомнят за добрите времена, когато в него е ехтял детски глъч и се чувал звънкия глас на училищния звънец. Има нещо символично в избора на място, независимо от това, че българите традиционно издигат своите черкви на най-високите места в населените места. Няма нищо по-естествено един доховен храм да се построи на мястото на друг, каза кметът на Витановци Първан Симов. Негова е идеята за съграждането на църквата. В начинанието си той получил безрезервната подкрепа на бившия щеф на Дирекцията по вероизповеданията, който е от Витановци. Мечтата в селото да се построи църква хрумнала на двамата още преди две години. От Дирекцията по вероизповеданията им отпуснали първите 2 000 лева и с тях започнало изработването на проекта за храма. Дядо Гаврилий, който тогава бил дясната ръка на Патриарх Максим, посетил Витановци и одобрил мястото и с благословията на висшите духовници вече е направена първата копка.
Отец Борис от пернишкия храм "Св. Иван Рилски" поръси със светена вода мястото на бъдещия храм и трите камъка, които ще се поставят в основата му. Той каза, че няма нищо по-хубаво от това да се стоят български църкви и децата да се учат на християнските добродетели. Жителите на Витановци поставиха в основите на бъдещата черква монети и цветя, както повелява традицията. Първата копка, естествено, направи кметът Първан Симов. Той разби и бутилката шампанско в багера, който ще изкопае основите.
Избрахме църквата да се казва "Вси светии", защото празникът се отбелязва на 8-та наделя след Великден, когато е и съборът на Витановци, каза Първан Симов. Според народните вярвания тогава се отдава почит на всички многобройни борци и мъченици за христовата вяра, за които не е намерено място в празничния календар, но които са оставили име и спомен, и диря в светлата памет на християнството. В момента разполагаме с 9 000 лева, с което започваме градежа, които сновно са от спонсори. Вече сме разкрили сметка в банката, по която всеки, който желае може да даде своята лепта за строежа. Амбицията ни е до края на следващата година проектът да бъде реализиран и църквата да отвори врати за миряните. Храмът ще е разположен на 62 кв метра площ. Досега жителите на Витановци нямаха свой храм. Преди години изградихме параклис, а в близко време ще имаме и своя черква. Стоежът ще бъде извършен от фирма "Опал", която се ръководи от Чавдар Божилов. Църквата ще бъде съградена по всички канонични изисквания и ще краси нашето село, каза още кметът Първан Симов.
Село Витановци е старо средновековно селище, регистрирано във войнушките списъци от 1606 година под същото име. В неговото землище, на площ от около 4-5 дка се намират фрагменти от строителна и битова антична керамика. В миналото при изкопни работи са ръзкрити стени, изградени от ломен камък и тухли с хоросанова спойка и много антична керамика. Има разкрит древен водопровод, надгробни могили, античен некропол с две надгробни могили. През 1037 година местни родолюбци-витановчани със собствени сили и средства успяват да издигнат малко параклисче в местността "Витановски уши". Конкретен повод за построяването му било кладенче с лечебна светена вода, която и до днес помага на хората да изцелят своите болежки. Дълго време тази обител на вярата е била поддържана от баба Драга от Богданов дол чрез волните пожертвования на местни жители, както и от средства, събирани на традиционния събор, превеждащ се в местността всяка година на 7 юли. Баба Драга разказвала, че една нощ в съня й се явил Ангел Господен, който й посочил мястото, за което тя трябвало да поеме инициативата и грижата за построяването на Божия храм. И така на високото място край Витановци изникнал параклисът "Света неделя". С годините обаче параклисът се разрушава и рухва. Пак по идея на кмета Първан Симов преди 10-тина години витановчани го възстановяват и обновяват. Сега той се посещава от много жители на района, които на празници палят свещици за здраве и благополучие.
Всеки жител на Витановци ще даде доброволлен труд за построяването на новата църква "Вси светии". Който има възможност ще разтвори и кесията си. Кметът разчита и на много родолюбиви люде, които са учили в селското училище да помогнат с каквото могат. Защото Витановци се гордее със своите известни хора, които се намират сега в различни сфера на живота на страната ни. Немалко от тях са и известни безнесмени, които вече са изразили готовност да помагат за градежа на православния храм. Всички те помнят посланието на Паисий Хилендарски, че няма нищо по-страшно от духовната пустата и загубата на българщината. А точно църквата е била тази, която ни е запазила и обединила като нация и през годините, и във времето, е давала опора и е вдъхвала сили на всички българи...
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система