Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 29.10.2007 г.
Недоказано купуването на гласове в Пернишка област в изборния ден
650 включени в списъци за купуване на гласове
Недоказано купуването на гласове в Пернишка област в изборния ден
Юлия КУЛИНСКА
   Сгрешено име на кандидат за кмет на Кладница прекъсна изборния процес за един час. Вместо Иван Кирилов Иванов на бюлетината се е мъдрело името на друг Иван. След намесата на Общинската избирателна комисия грешката е отстранена. Поради тази причина изборният ден е бил удължен с един час, за да бъде наваксано закъснението и всички, които искат да упражнят правото си на глас дза могат да го сторят.
Подобна грешка е забавила вота и в Рударци. Двама от мераклиите за кметското място там са били "изпуснати" от бюлетината и в нея са били вписани други имена на лица, които не били регистрирани в ОИК. Наложило да се прави промяна на място. Корекцията е отнела много малко време и в курортното селище не се наложи изборният ден да бъде удължаван.
Общинската избирателна комисия разполага с достатъчно урни за гласуване, каза председателят й Георги Михайлов. Първенци в пълненето на кутиите е станала 71 секционна избирателна секция, намираща се в ІХ ОУ"Темелко Ненков", където в 10 часа вчера урната е била препълнена и се е наложило да се достави нова кутия, каза още Георги Михйлов.
Фалшив се оказал сигналът до ОИК, отправен от мобилен телефон за това, че 300 шивачки, работещи в гръцката фирма " Пангея" не са пуснати от работа, за да гласуват. Проверка, извършена от Областната дирекция "Инспекция по труда" обаче показала, че в момента на работа са само 3 жени.
В 11,00 часа от общо 90 366 броя избиратели в Община Перник, правото си на вот бяха упражнили 9 599 избиратели или 10,61 на сто. Към 13,30 часа тя беше нарастнала на 27, 14 на сто или общо 24 530 перничани бяха пуснали бюлетини в урните. Най-много висока избирателна активност към този час беше регистрирана в Земен - 57, 35 процента или 1 709 души. В Радомир в ранния следобяд баха упражнили правото си на глас 4 354 души или 20, 43 на сто, а в Брезник своя вот бяха дали 2 066 души или 31,47 избиратели. 4 720 жители на Трън или 41,27 бяха гласували към 13,30 часа, а в Ковачевци процентът на упражнили вота беше 54,14 на сто или 928 души.
Получихме сигнал, че в някои брезнишки села има голяма избирателна активност и имаше опасност бюлетините да не стигнат, затова организирахме отпечатването на още 1 000 избирателни листи, каза зам. областният управител Методи Петров. Ние сме подсигурили бюлетини, с които могат да упражнят правото си на глас 90 на сто от избирателите в областта, но имахме готовност да отпечатим в най-кратки срокове още бройки, ако се наложи. Нямаме информация за купуване на гласове. Единственото, което ни притесняваше е огромния брой застъпници, които са в съответната секция. Вярно е, че е спазен чл. 45 от ЗМИ, който гласи, че всеки един кандидат-съветник може да има свой застъпник. Има партии, които имат по 10 такива лица в секция. Апелирахме към членовете на СИК при броенето на гласовете да направят съответния ред и да не допускат пречки за това, каза още Методи Петров.
Рязко се повиши броят на избирателите, които упражниха вота си към 17,00 часа. Те съставляваха 43,8 на сто от общо 125 181 човека или 54 936 души в областта бяха дали вота си. Най-висок процент регистрираха гласувалите ковачевчани - 741 56 на сто. Следват ги жителите на Земен - 72,5 на сто. В Перник избирателната активност достигна 41, 95 на сто, а в Радомир - 41, 52 процента. В Трън до 17,00 часа 61 на сто от гласоподавателите бяха пуснали бюлетините си в урните. В Брезник пък те бяха 45, 85 процента от общия брой на имащите право на глас.




Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система