Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.11.2007 г.
"Пари нема, действайте" е девизът, под който ще премине и финансовата 2008-ма
Печка чудо погуби баба и внуче
"Пари нема, действайте" е девизът, под който ще премине и финансовата 2008-ма
Юлия КУЛИНСКА
   Още пари за зимно поддържане и за капиталови разходи искат кметовете на общини
От недостатъчно количество пари за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища, залегнали в проектобюджетите за 2008 година на 6-те общини в Пернишка област, се оплакаха кметовете им на вчерашната среща с областния управител Иван Димитров и народните представители от региона. Общо 22 906 500 лева е сумата на общинските финансови планове в областта в частта разходи за делегирани от държавата дейности. За издръжка на общинската администрации са заделени 4 147 700 лева, за отбрана планираните пари са в размер на 424 700 лева, за образование общата сумата е 14 893 000 лева, за здравеопазване са определени 582 000 лева, за социални дейности размерът на парите е 1 720 900 лева, а за култура тя е 1 137 800 лева. Нито един лев не е предвиден като целева субсудия за изграждането на екологични обекти, а тази за строителство и основен ремонт на общински пътища в цялата област е 1 076 400 лева.
Най-голямата община в региона, Пернишката, приключва тази финансова година с дефицит от 9 877 751 лева. Кметът й Росица Янакива се обърна към бившите си колеги в Парламента с молба да се предприемат спешни мерки за редуцирането на тази сема. Ако това не стане, Община Перник ще изпита сериозни финансови затруднения и следващата година. Росица Янакиева каза още, че няма реализиран нито един инвестиционен проект и усилията на новата кметска управа ще бъдат насочени занапред в тази насока.
Според градоначалникът на Земен Димитър Сотиров проектобюджетът за следващата година няма нищо общо с предложения от управата финансов план. Той посочи, че ръстът му е 4,5 на сто, което при инфлация 12 процента той става рестриктивен и ще донесе сериозни затруднения при реализацията му.
С 1 700 000 лева на "червено" приключва 2007-ма Община Радомир обясни кметът й Красимир Борисов. Той каза още, че няма никакъв ръст на сумата за капиталови разходи за следващата година в сравнение с тази.
Според градоначалникът на Брезник Христо Миленков общинският годишен финансов план за 2008-ма е копие на този от тази година. Той каза още, че не е нормално да няма увеличение на парите за бедствия и аварии, които се дават само за възстановяване на щети, а не се предвиждат средства за превенция.
На чисто, без паричен дефицит, ще приключи тази година Община Ковачевци. Кметът й Йордан Стефанов изказа отново категоричното си мнение, че домашните социални патронажи трябва да се финансират целево от държавата и помоли народните представители да съдействат това да се случи.
Като крайно недостатъчна определи размера на държавната субсидия, планирана в бюджет 2008-ма кметът на Трън Станислав Николов и каза, че отново най-малко пари са заделени за зимното почистване и поддържането на пътищата в Трънско.
Участниците в срещата се обединиха около предложението на народния представител Татяна Калканова за провеждането на нова среща, на която да се конкретизират обектите, които да бъдат включени в списъка за капиталовите разходи. Тя обеща да покани и ексиперти от МОН, които да разяснят новата система на делегирани бюджети в училищата. Народните представители Ангел Найденов, инж. Ненко Темелков и Теодора Дренска поеха ангежимент да лобират за повече пари за общините от Пернишка община на заседанието в Парламента в сряда, когато ще се обсъжда бюджетът за 2008 година.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система