Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.03.2008 г.
Ден на траур в Трън в памет на убитата 15-годишна Лиляна
Музеят в Перник получи ценно дарение
Ден на траур в Трън в памет на убитата 15-годишна Лиляна
Любомира ПЕЛОВА
   Черен флаг бе спуснат в Дом "Иглика"
Вчера в деня на траур, обявен на извънредно свикана сесия в сряда вечерта, Трън бе необичайно притихнал. От втория етаж на Дома за деца, лишени от родителски грижи, който преди десетина дни получи името на красивото пролетно цвете "Иглика", бе спуснат черен флаг. Наполовина бяха свалени знамената на България и Европейския съюз административните сград. Градът и най-вече съучениците и приятелите на нелепо застреляното невинно дете все още са в шок.
Кметът на Трън Станислав Николов е издирил близки на Лили. Станало ясно, че майката е починала от рак преди години, а бащата с част от децата живее в столичния квартал "Овча купел". Трънският градоначалник ще търси среща с него, за да бъде уточнено ще има ли възможност семейството да плати за погребението на Лили. В противен случай разноските ще поеме общината.
В града не се чу нито един глас на съчувствие към самоубилия се 67-годишен педофил Асен Илиев, устроил кървавата баня посред бял ден, в самия център на Трън. За сметка на това местните хора са разделени на две по отношение на децата от дом "Иглика". Част от тях твърдят, че вина има и у децата, които просят, крадат, проституират и се държат предизвикателно, за да си докарат лев - два за джобни.
Болшинството от трънчани обаче са категорични - не са виновни тези 26 деца, повечето от които са с ментални уврежания, а цялата държавна машина, която се сеща за тях само когато гръмне скандал или се разиграе кървава драма като тази в сряда. До преди по-малко от два месеца момчетата и момичетата, израстващи в социални институции, оцеляваха с три лева месечно. Трябваше да избухне скандалът в Дупница, за да се промени статуквото. Сега "излишните" деца на България вече получават по 30 лв джобни - по левче на ден, което не стига и за една пица. Чудно ли е тогава, че хлапетата крадат, проституират, бягат от домовете, коментират местните. Кметът на Трън обвинява полицията, съда и прокуратурата за тежкия инцидент. Станислав Николов смчята, че отговорността е тяхна, защото са оставили на свобода човек като убиеца Асен Илиев, който въпреки, че е бил осъждан, е притежавал оръжие.
Трънчани са категорични - пред медиите раненото 15-годишно момиче играе роля. То не е невинно, напротив, всички знаят, че е имало контакти както с Илиев, така и с други въже. Момичетата от пансиона директно заявяват - тя е проститутка и това го знаят всички, но си мълчат. Клара насъскваше един срещу друг Асен Илиев и друг бивш възпитател от дома - Никола Динев, вземайки пари и от двамата. Клара е виновна за всичко, не я искаме отново при нас, са категорични децата, които още не знаят, че след като я изпишат в понеделник от пернишката болница, тя ще бъде преместена в интернат с по-строг режим.
Вчера цялото травматологично отделение, в което бяха настанени Асен и Клара, бе отцепено от служители на полицията и до тях не се допускаха външни лица. С двете деца заедно с колегите си от Перник вече работят и столични психолози.
И вчера новият кмет на Трън Станислав Николов, който бе избран от квотата на ГЕРБ заяви, че няма да позволи закриването на дом "Иглика", докто не получи категорични доказателства, че децата ще бъда настанени при по-добри условия. Той е заявил позицията си Домът да мине на общинска издръжка, сигурен е, че ще успее да осигури финансирането. Той вече е намерил от спонсори 200 000 лв за извършение досега ремонти в "Иглика". Ще намеря още 300 000, категоричен е градоначалникът. От закриването на социалното заведение ще загубят сегашните ме възпитаници, които ще трябва да се адаптират в нова среда, ще загуби и самият град, известен с изключително високия ръст на безработица, тъй като ще се затворят няколко работни места.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система