Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 17.06.2008 г.
Цените полудяха - с 80 процента скочи олиото, варивата и брашното - с 60
Волейболистките ни останаха последни на турнир в Казанлък
Цените полудяха - с 80 процента скочи олиото, варивата и брашното - с 60
Любомира ПЕЛОВА
   Поскъпването е само за година
Драстично поскъпване на основни хранителни продукти през юни 2008 в сравнение с юни 2007 година, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържища. Най-висок е скокът в цената на олиото. Само за дванадесет месеца литър от растителната мазнина е поскъпнала с 80 процента. В момента олио "Калиакра" - една от най-търсените марки в пернишката търговска мрежа вече се търгува срещу 4,20 лв бутилката. При брашното, лещата, боба и ориза увеличението е с 60 процента от юни до юни, сочи анализът на комисията. Между 15 и 30 процента е скокът при млечните произведения, яйцата и пилешкото месо. Драстично поскъпване на годишна база има при някои плодове. Най-голямо е то при ябълките - 56 на сто. С около 30 процента по-скъпо се продават и черешите - български и вносни. Търговците в навечерието на Черешова задушница яко надуха цените и в Перник. Най-качествените плодове се предлагаха по 3,50 за килограм.
В началото на юни по тържищата има известно сезонно поевтиняване на някои типични за този период на годината плодове и зеленчуци. В сравнение със същия период на 2007 година с около 12 процента е паднала стойността на българските ягоди, краставиците са по-евтини с около 25 на сто спрямо тези, търгувани миналия юни, но пък там спадът се комепнсира с цената на чушките, които сепрделагат на цени по-високи от ланските с 30 процента.
Лекия спад на част от хранителните продукти се отразява и на общия ценови на борсите, който е намалял с 1,82 процента.
Според експертите животът в България поскъпва с темпове, които са много по-бързи в сравнение с тези в останалите европейски държави. Ние сме първи по високи цени и последни - по ръст на заплатите.
Причината, твърдят специалистите, е че ние все още тече процес на изравняване на цените на България и ЕС. В същото време нямаме увеличена родна производителност.
За да се преборим с инфлацията, трябва да пазаруваме разумно. По списък, както съветва бившият министър Олександър Божков. Едно списъче, с което да влизаме в магазина, би ни спестило излишните разходи за стоки, които в момента не са ни нужни, но ни изкушават от щандовете на големите търговски обекти.
Другият съвет е да купуваме макар и по-малко количество, но по-качествена стока, за да не хвърляме на боклука евтинията.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система