Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 10.09.2008 г.
Закопчаха радомирец, участвал във верига телефонни измами
"Левски" най-убедителен гост във втория кръг на юг
Закопчаха радомирец, участвал във верига телефонни измами
Любомира ПЕЛОВА
   50-годишният мъж бил последното звено от веригата
Белезниците щракнаха около китките на 50-годишен радомирец в момент, в който получавал пари, за да "отърве" виновник за несъществуваща катастрофа от ареста.
Симеон Аспарухов е участвал в тривиалната схема, по която се извършват телефонните измами.
В края на миналата седмица звъннал домашният телефон на пернишко семейство, живеещо на ул."Пирдоп". Вдигнала домакинята и чула мъж да ридае в слушалката, който твърдял, че е синът й. Хлипайки, той разказал, че е направил тежка катастрофа и е задържан в полицията. За да излезе от ареста са нужни спешно 10 000 лева. Сумата била непосилна за "пострадалите" родители. Последвали дълги пазарлъци, докато се стигнало до окончателната сума от две хилядарки, която била предназначена за "следовател, който да оправи случая".
Държейки непрекъсната връзка с набелязаната жертва, която мошениците смятали, че вече са хванали на кукичката, те непрекъснато сменяли местата за предаване на парите.
В крайна сметка опитът за измама бил пресечен само благодарение на хладнокръвието на съпруга на перничанката, който веднага потърсил съдействието на полицаите. Това дало възможност да бъде задържан Аспарухов.
50-годишният радомирец се е движел с лек автомобил, който му давал възможност да се придвижва бързо, прибирайки парите. Криминалистите установили, че той има отношение към още четири измами на възрастни хора. Сред тях е и случаят с 64-годишна перничанка, която миналата седмица "изгоря" с хилядарка по добре познатата схема за телефонни измами. Симеон е вторият задържан за участие в престъпните групировки. Пръв бе закопчан работещ като таксиметров шофьор ром. 42-годишният
Златан Иванов също не случи на жертва... Той трябваше да прибере 7000 лева - цената на свободата на друг автор на несъществуваща катастрофа.
Пернишките полицаи признават обаче че и двамата арестувани до момента са само последната брънка от веригата. Те са "куриерите", които обикновено се наемат по телефона да извършат т.н. услуга с получаването на парите от жертвите срещу комисиона от около 20 процента. Контактуват по телефона с "работодателите" си и до момента мозъците на престъпните операции остават недосегаеми.
Доскоро телефонните измами в Пернишко, по данни на полицията, са въртени от мошеници от Великотърновско. Съществуват подозрения, че напоследък в престъпния бизнес са се включили и местни играчи.
Областната дирекция "Полиция" през последните месеци буквално е заляна от жалби на граждани, станали обект на внимание от страна на телефонните измамници, които вече искат все по-големи четири и петцифрени суми. След задържането на Златан, а сега и на Симеон, криминалистите разчитат направения пробив със задържането на Златан да им помогне да приберат поне част от местните "играчи". Мургавият е лежал в затвора по присъда от 1987 година, но по давност вече реабилитиран и се води с чисто съдебно минало.
Схемите, по които работят мошениците са тривиални. Обикновено непознат се обажда на домашен или мобилен телефон на нищо неподозиращ гражданин, започвайки в повечето случаи с въпрос:"Позна ли ме?" В хода на разговора умело измъква информация, която използва по-нататък, представяйки се за близък роднина, изпаднал в беда. Натам измамата върви в различни модификации. Най-напред бе прилаган номерът с евентуалната печалба от сделка с машинни части, в която обаче "късметлията" трябва да участва с определена парична сума, предадена на определено лице. После излязоха на мода печалбите от различни томболи, лотарии и други игри на късмета. Разбира се, "класика в жанра" дълго време бяха далаверите с ваучерите за презареждне на мобилка, чиито номера трябва да бъдат продиктувани на "закъсалия" роднини.
Най-широко разпространената схема при телефонните измами си остава тази, която е свързана с представящи се за следователи непознати, които искат определена тлъста сума за освобождаване на задържан роднина. Номерът се прилага обикновено на възрастни хора, които като чуят, че е в беда сина или внука им, са готови да дадат мило и драго, за да го спасят.
От ОДП апелира - не давайте парите си с лека ръка. Първо проверете дали наистина вашият близък е в беда, после звъннете веднага на безплатния телефон 166.



Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система