Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 12.11.2008 г.
Перничани окупираха "Пътуващата библиотека"
Четирима усраински национали идват в зала "Миньор"
Перничани окупираха "Пътуващата библиотека"
Вяра МОМЧИЛОВА
   Градът ни бе първият от маршрута на "Голямото четене"
Перник е първият град след София, част от маршрута на Пътуваща библиотека към инициативата "Голямото четене". На практика тук за първи път стана същинската размяна на книги. Софиянци в двата предходни дни оставиха книги срещу читателска карта и чак след обиколката в България ще могат да вземат книга. На площада в Перник се събра многолюдна група от четящи хора, ученици от различни училища, водени от своите преподаватели по литература, пернишки писатели, поети, представители на всички културни институции, както и на властта. БНТ, телевизията, осъществяваща инициативата, бе изпратила свой екип, който да отрази случващото се в Перник. Ето какво каза пред "Съперник" Ема Константинова - режисьор на "Репортажите на Пътуващата библиотека". Аз съм много приятно изненадана, че има толкова много хора и то с такъв ентусиазъм, при това и от млади хора. В един момент даже се уплаших да не се стъпчат пред прага на библиотеката, но засега всичко върви гладко. Ще обиколим всички областни градове на страната. Посланието е хората от различните градове да се свързват чрез литературата, да споделят един с друг нещата, които са ги развълнували, да намерят сродна душа. Много ни се ще пътуващата библиотека да стане едно ценно събитие във всеки град и да стане повод да се събират четящите.
Милена Исаева, преподавател по български език и литература в ГПЧЕ "Симеон Радев", и член на Българската асоциация по четене, член на Международната асоциация по четене, също бе със свои възпитаници пред Пътуващата библиотека. За мен четенето е част от живота, от поумняването, от чувството за независимост, сподели Исаева. Не е вярно, че младите не четат. Те четат, и пишат, и то много повече от нас, само че имат съвършено различна представа за литература. Съдя за това не само от собствените си деца, които по няколко часа са пред компютъра и са в час с купища информация, с дигиталната литература, ако мога така да я нарека. Вече я няма тази харизма около автора, написаното на екрана е като написано върху вода, но пък чудесно облужва тяхната потребност от четене. Младите нямат тази наша потребност да бъдем с книга в ръка в леглото...Хубава е тази инициатива, тя цели да съхрани интереса към книгата, и то печатната книга, и факта че я има тази инициатива означава, че четенето е превърнато в един реликвен акт, добави Милена Исаева.
Нашият репортер попита поетесата Красимира Зафирова коя е любимата й книга и какво ще размени. Имам любима книга, и то не една, но не съм донесла нея, защото не мога да се разделя с любимите си четива. Желая на всеки да намери своите любими книги, каза поетесата.
Карина Руменова, ученичка от 7в клас в ОУ" Иван Рилски" търпеливо чакаше реда си към входа на Пътуващата библиотека. Любопитна съм да оставя книжка и да взема друга, обичам да чета, ни каза тя. Хванахме Александра Емилова пък на излизане. Оставих "От местопрестъплението", взех "Хари Потър". Вътре беше много хубаво, различно. Последната книга, която прочетох, беше "Двойната Лодхен", разказа ни Александра.
Инициативата на Голямото четене "Пътуваща библиоетка" завършва на 17 ноември.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система