Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 05.12.2008 г.
Закриха единствената в Пернишко лаборатория, изследваща храните
И пернишко име присъства в анкетата на "Нове холдинг"
Закриха единствената в Пернишко лаборатория, изследваща храните
Любомира ПЕЛОВА
   Заповедта влиза в сила от началото на идната година
Единствената в региона лаборатория, изследваща продуктите от животински произход, се закрива. Заповедта е на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба и е с дата 28 ноември 2008 година.
Проблемът не е само в това, че високо квалифицирани специалисти остават без препитание. Става дума и за здравето на потребителите, тъй като звеното на РВМС в Перник извършваше досега всички продукти в търговската мрежа, производителите на месо- и млекопреработвателните фирми, частните стопанства, дивеча, добит в ДЛС "Витошко - Студена". Пак специалистите от отдел "лабораторно-диагностичен контрол" вземаха пробите за трихинелоскопиране на свинското месо.
Ясно като бял ден е, че лабораторията е важен фактор за опазването на здравето на потребителите в цялата област. Тя разполага с модерна база и апаратура за акредитация и работа. През последните години бяха вложени сериозни инвестиции за привеждането на базата в унисон с новите европейски стандарти.
Работа също не липсва - за 2007 година в лабораторията са направени 7 764 изследвания от които в Националната ВМС са преведени 55 482 лв при разходи за хранителни среди и консумативи едва 8 250 лв. 17 306 да пробите, направени за десетте месеца на тази година, от които в НВМС са влезли 30 273 лв. В момента лабораторията към РВМС в Перник има сключени 14 договора с производствени предприятия и обслужва частния сектор и цялата търговска мрежа в региона.
Официалният мотив за закриването на пернишката лаборатория е близостта до София.
Причината обаче е друга и тя е прозрачна - пробите с приходи да отиват директно в столичната лаборатория. Обаче сериозно ще пострадат и потребители, и производители, тъй като в областта ще се загуби постоянният ветеринарно-медицински контрол на търговската мрежа и производствените предприятия.
Преди време умни глави на национално ниво решиха, че единствената лаборатория, която следеше пазара на зеленчуци е излишна, щото нитратите дори били полезни. Сега няма потребител в Пернишко, който да знае какво точно има в зеленчука, който слага на масата си...
С проблема вече е запозната кметската управа.
Дано и с нейно съдействие спасим пернишката лаборатория към РВМС. За да не си играем на закриване и откриване, както преди време стана с пернишката РИОСВ.
"Съперник" ще продължи да следи темата и в следващите си броеве.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система