Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.12.2008 г.
Съдът пак отказа съкратена процедура за пияната шофьорка, убила трима на пътя
Миньорци с късмет при жребия за Купата на България
Съдът пак отказа съкратена процедура за пияната шофьорка, убила трима на пътя
Любомира ПЕЛОВА
   Заради претърпяно от вещи лица ПТП, делото не тръгна
Вчера Пернишкият окръжен съд отново остави без уважение искането за съкратено съдебно следствие, което направи адвокат Стефан Първанов, поел защитата на 36-годишната Живка Илиева. Шофирайки в пияно състояние, тя отне живота на трима младежи в най-кървавата катастрофа в региона на 18 юни 2007 година.
Ход на делото вчера не бе даден поради отсъствието на вещите лица - Николай Иванов, Ценко Вапцаров и Павел Джамбов, изработили автотехническата експертиза. Минути преди началото на съдебното заседание вчера, на път за Перник тримата катастрофирали в района на село Драгичево. Съдебният състав и прокурорът по делото Светлана Фотева, както и адвокатите на гражданските обвинители - родителите на трите загинали деца, настояват разпитът на свидетелите трябва да бъде направен пред вещите лица. Следващото съдебно заседание е насрочено за 26 февруари 2009 г.
Новото съдебно следствие тръгва с нов състав, тъй като Софийският апелативен съд отмени постановената от Пернишкия окръжен съд присъда от 14 години лишаване от свобода на Живка Илиева, заради отказът на съдебния състав да разгледа делото по съкратената процедура. Според апелативните магистрати това представлява съществено процесуално нарушение, ограничаващо правата на подсъдимата.
Указанието на Софийския апелативен съд за съкратеното съдебно следствие е препоръчително, а не задължително, смята поелият новия съдебен процес съдия Виктор Георгиев. Адвокатът на Илиева - Стефан Първанов обаче е на обратното становище.
Пернишките магистрати отхвърлиха иска на подсъдимата и с мотива, че подсъдимата не е направила самопризнания, а само изявление, че се признава за виновна. Така не може да бъде разкрити всички обстоятелства за да бъде изяснена обективно истината по кървавия инцидент, за да се наложи и адекватно наказание. Извършеното от Илиева деяние представлява особено тежък случай, който е предизвикал и широк обществен отзвук и интерес, мотивира отказа си съдия Георгиев.
Нормативната уредба не е прецизирана, заяви пък прокурорът по делото Светлана Фотева. В закона е записано, че съкратената съдебна процедура се прилага по преценка на съда и искане на защитата. Кога обаче се взема предвид становището на съда, кога - на защитата, няма точен запис. Съдебна практика има и в двете посоки. Затова пернишките представители на Темида са изпратили писмо до ВКС, надявайки се, че до следващото съдебно заседание на 26 февруари идната година отговорът, който ще изясни казуса, ще бъде получен.
На практика съкратената процедура представлява смекчено наказателно право срещу подсъдимия, при което той получава присъда под минималната. В конкретния случай това означава под пет години затвор.
На 18 юни 2007 г. с 2,5 промила алкохол в кръвта тя седна зад волана на своя "Фолксваген Голф" и шофирайки по вътрешноградската магистрала на Перник, прелетя над мантинелата, вряза се в насрещно движещия се "Мерцедес" и отряза като с гилотина покрива му. При инцидента на място загинаха 23-годишният Светослав Йонев и 21-годишните Александра Ненова и София Русева. Ако съдът приложи съкратеното съдебно следствие, Илиева реално може да лежи в затвора максимум четири години.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система