Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 30.01.2009 г.
30 човека назначени като лични асистенти на хора с увреждания
Вкараха в ареста дилъри на дрога
Баскетболистките подновяват първенството в събота срещу "Берое" /Стара Загора/
30 човека назначени като лични асистенти на хора с увреждания
Зоя ИВАНОВА
   
Социалните работници вярват в добрия резултат от програмата
30 човека вече са назначени като лични асистенти по проекта "Социална услуга за качествен живот", проект който стартира в края на миналата година в пернишката дирекция "Социално подпомагане".Той се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Развитие на човешките ресуси", съфинансирана от европейския съюз чрез европейския социален фонд. Това каза пред "Съперник" директорът на дирекция "Социално подпомагане" Илияна Кованджийска. 95 000 лева е бюджетът който е отпуснат за Перник и е утвърден по този проект.Именно от този бюджет ще бъдат давани заплатите на личните асистенти, ще бъде закупено работно облекло, ще бъдат осигурени всички консумативи, необходими за една нормална работа на хората. Това е проект на който специални работници разчитат много и се надяват той да се утвърди като една добра традиция. Неговата основна цел е качествена грижа в домашна среда на лица и деца с тежки трайни увреждания или тежки заболявания, които не могат да се самообслужват и да организират самостоятелно бита си, самотноживеещи хора с тежки заболявания и/или трайни увреждания с невъзможност да се обслужват сами. Проектът подкрепя техните семейства за социалното им включване чрез предоставяне на алтернативен избор за по-активно участие в реалния пазар на труда.
30-те лични асистенти които са избрани да работят в Перник по тази програма са били пресяти след обработването на над 100 молби от пернишките социални специалисти. От тази услуга по предварително обявените условия са могли да се възползват самоотноживеещите хора с тежки заболявания, с тежки увреждания, деца с увреждания и други. Най многобройно е групата на самотноживеещите перничани, които получават личен асистент. Те са 12 човека. Лични асистенти ще имат 9 деца с увреждания, 9 е бройката за останалите групи нуждаещи се.
С реализацията на социалната услуга личен асистент се предоставят социални услуги на пълен работен ден или под формата на почасови услуги на специалисти, работещи в специфични сфери или безработни лица притежаващи необходимата квалификация.
С предвидените обучения личните асистенти придобиват или повишават своите знания за предоставяне на качествена с
оциална услуга в съответствие със специфичните нужди на потребителя. В Перник от 30-те асистенти които ще работят по този проект 70 % ще са на трудов договор, а 30 % на граждански.
Да се намали качеството на живот и грижи на лица с тежки заболявания и увреждания и самотноживеещие хора, чието самообслужване е невъзможно, да се намали рискът от зависимост от институционален тип грижи на лица нуждаещи се от помощ за обслужване и социално включване чрез превенция на риска и подкрепена реинтеграция в случаите, в които услугата е предоставена на лица, изведени от специализираните институции - това са само част
от очакваните резултати по проекта.
В изпълнение на тези очаквания са всички специфични цели които са поставени с проекта. Стремежът на проекта е да допълни и надгради националната програма "асистенти за хора с увреждания". С реализацията на този проект се дава възможност за равнопоставеност при предоставяне на социалната услуга на национално ниво при отчитане спецификата на всяко населено място в зависимост от потребностите на населението.
Нормален е огромният интерес който имаше към този проект и към набирането на личните асистенти, сподели още Илияна Кованджийска. Самият проект е насочен към хората без оглед на тяхното финансово положение и при условията на недопускане на дискриминация основана на пол, етническа принадлежност, увреждане и др. По предварителните програми които са утвърдени този проект трябва да работи до месец септември. Дали той ще стане постоянен, дали ще продължи да се работи по тази система, вероятно ще стане ясно след като се видят резултатите и като се отчете това което е направено. От пернишката дирекция по социално подпомагане твърдят, че ще се работи активно за включването на всички останали които не са могли да намерят място в този проект в други подобни такива. Чакащите или неодобрените в този проект ще бъдат насочени към други проекти. Тези дни дни стартира и нова програма "Социална услуга в семейна среща - домашен помощник". На тази нова програма работодател ще бъде община Перник.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система