Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 13.02.2009 г.
Втори екип в Хирургично отделение обучен да прави безкръвни операции
БК"Миньор" гостува на НСА"Делта" за задължителна победа
Втори екип в Хирургично отделение обучен да прави безкръвни операции
Зоя ИВАНОВА
   За 3 години хирурзите имат над 50 успешни интервенции, без никакви усложнения
Все повече перничани със заболявания на жлъчката, при които се налага хирургична интервенция се доверяват на лапароскопската оперативна интервенция, каза пред репортер на Съперник главният лекар на хирургично отделение д-р Симеон Станков. Тази интервенция се знае повече като безкръвна операция, макар че според хирурзите този термин не е точен.Тя е безкръвна дотолкова доколко не се използват класическите разрези като при другите коремни операции. Прави се малък разрез през който се вкарват уредите и мини-камерите благодарение на които състоянието на коремните органи по време на самата интервенция се наблюдават на монитор. Така хирурзите имат реален поглед върху състоянието им по време на интервенцията. Разрезът който се прави е малък и оперативната травма за пациента е незначителна.
В Хирургичното отделение на пернишката болница "Рахила Ангелова" вече е обучен и втори екип който да прави този вид операции. На този метод на този етап могат да разчитат основно пациенти с жлъчни заболявания - когато се налага отстраняване на жлъчния мехур, когато трябва да се вадят камъни от него. Вече три години екип от хирурзи в отделението работят успешно по този метод, извършени са над 50 операции за този период. От началото на годината броя на така наречените безкръвни интервенции е 5. Амбициите са постепенно да се увеличи обема на работата и върху другите коремни органи. Най-чести операции които се правят по тази методика в страната са различните видове хернии, някои чревни операции, някои гинекологични операции. С тази методика обаче не може да се изпълни целия обем коремна хирургия. В бъдеще вероятно и това ще стане, но трябва да се усъвършенства и апаратурата и техниката на хората които работят с нея и така. На този етап в пернишката болница има цялата апаратура основно за жлъчни операции. И двата екипа работят изключително професионално и отговорно. .Предимството на този вид операции е изключително бързото възстановяване на пациента. Ако при класическите операции възстановяването е обикновенно за 10-дни, при тази операция на третия ден вече пациента се изписва. Д-р Станков поясни, че за тригодишният период в който перничани работят по този метод следоперативни усложнения не е имало в нито един случай. Разбира се по време на всяка оперативна интервенция са възможни усложнения, но те са общо взето такива които са възможни и очаквани.В тези операции няма нищо което да травмира организма.
Няма практика предварително да се записват пациентите в отделението, защото все още няма толкова много пациенти, че да се говори за масов поток. Има достатъчно възможности във времето да се правят без записване. Единственото нещо което е необходимо пациентът да потърси помощта на хирург когато има данни за проблеми с жлъчката. Правят се изследвания които уточняват състоянието на жлъчната система и се изясняват индикациите за операция. На всеки пациент се обяснява че има два начина за хирургична интервенция - единият е класическият, а другият по новата методика. Всеки сам взема решението си.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система