Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 03.04.2009 г.
Само двама лекари-уролози има за цяла пернишка област
Баскеболистките приемат "Дунав Еконт" събота от 17,30 часа
Писателят – дисидент Георги Марков бил с пернишки корен
Само двама лекари-уролози има за цяла пернишка област
Зоя ИВАНОВА
   Третият е д-р Церовски, но той помага по съвместителство
Само двама уролози специалисти работят в пернишкото урологично отделение към многопрофилна болница "Рахила Ангелова" Те са разпределили през деня дежурствата си, а в останалите часове от денонощието са на разположение, научихме от завеждащ отделението д-р Валентина Цакманова. Така на практика за цялата област,/ защото не е тайна, че всички случаи изискващи лечение в отделение от бившия окръг се насочват тук/ има двама специалисти. Почти винаги в помощ на уролозите е и зам.директорът на МБЛА "Рахила Ангелова" д-р Церовски, който никога не е отказал съдействие на работещите в отделението и помага всячески.Но официално отделението разполага с двама уролози. Справяме се някак, няма върнат пациент, допълни тя.
Шест медицински сестри са в помощ на докторите тук. Денонощно сме на разположение на пациентите. Друг е въпросът какво е заплащането на това разположение. Близо 25 лева е сумата, която доктор получава за около 282 часа разположение. По закон се плаща по 9 стотинки на час. Лекарите в отделението дават дневни дежурства, а през останалото време са на "повикване" - често ги викат от Бърза помощ, за травми, катастрофи..Урологичното отделение е създадено преди повече от 30 години от д-р Симеонов, през годините то се запазва, като в последните дори е "свито" като площ.
В момента отделението разполага с 10 легла. Няма период в който да има празно легло, едни се изписват, други се настаняват. Близо по 60 човека се лекуват месечно тук, което е близо 700 човека годишно. Основните операции които се извършват са на простатен аденом, камъни в бъбрек и уретер, карцином на пикочния мехур, тумори на тестиса.За лечението на всичките тези заболявания обаче са необходими специалисти. На този етап тримата действащи уролози на територията на областта се справят. Но проблемът с липсата на нови кадри остава. Никой не идва да работи тук. Трябва да има млади хора, които да дойдат и да "открадат" това което знаем ние с нашия опит, категорична е доктор Цакманова. Така както ние преди години трупахме опит и се учехме от д-р Тодорова, д-р Симеонов, лекари от столицата, които винаги са били в наша помощ и са идвали да ни помагат.Сега ние няма на кого да предадем опита си.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система