Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 01.10.2002 г.
Животът в Перник не е прекъсвал
Пиян шофьор помете кола с деца
Перник два дни без топла вода
Пенсионери затрупват Андреев с предложения
Животът в Перник не е прекъсвал
Любомира СЕДЕВЧЕВА
   Животът в района на Перник не е прекъсвал, установиха археолози при последните проучвания на крепостта “Кракра”. Досега се смяташе, че в ранното средновековие крепостта е завзета от варварски племена и животът тук е прекъснат. При последните разкопки обаче се оказва, че крепостта наистина е завзета и това е станало след пожар. Доказателство са намерените опожарени монети от това време. Освен тях обаче археолозите са открили и други монети незасегнати от огън, които доказват, че животът тук е продължил.
Друго интересно откритие, с което пернишките археолози се гордеят, е откриването на най-представителния градеж от елинистическата епоха, който няма аналог в България. Съхранени до наши дни са прецизния квадров градеж и изключително стабилните укрепителни съоръжения, както и храмовата постройка. Когато археолозите продължили проучванията си под елинистическия град, защото те проучват докато стигнат до всички пластове, открили селище от енеолитната епоха. Интересно е планирането му. То е с павирани улици и планиране на жилищата.
Обектът едновременно е и благодатен и труден за проучване, каза по отношение на крепостта “Кракра” директорът на пернишкия исторически музей Огнян Аспров. Благодатен е, защото е много богат. Труден е, защото има наслагване на много епохи. Не е като да се проучва едно тракийско светилище и то да си е само светилище. Тук има и праистория - IV-I в. пр. н. е.
Всяко следващо поколение, което е идвало, оставяло своята самобитност. Тук всеки е пипал, всеки е копал и съзнателно или не е разрушавал, каза г-н Аспров. Проучвайки “Кракра” ние търсихме античност, но открихме праистория, допълни той.
За никого не е изненада, че базиликата, в която са се молели първите пернишки християни, е на най-високото място. Всички хора, всички цивилизации са се стремели към високото. Изграждането не само на църкви, но и на култови помещения и на светилища е винаги в най-високата част от хълма. Проекции могат да се търсят в желанието за съприкосновение с висшите сили, независимо дали това ще е християнски или езически бог.
Всички предишни проучвания на крепостта “Кракра” са свързани с изследването на средновековния живот, кипял по нашите земи. Сегашният проект, който се осъществяа с подкрепата на програма ФАР на ЕС, цели да проучи по-стари периоди от историята на града. Проектът дава шанс на Перник да се превърне от град със затихващи индустриални функции в примамливо туристическо място. Вече е направена първата стъпка в тази насока. Проучен е елинистическият и средновековният град на хълма “Кракра”. Социализацията на обекта предстои.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система