Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.08.2009 г.
Започват разследване на нарушения на изборите за парламент в чужбина
След „Пирогов”, Профилакториумът даде подслон на безпаметна старица
БФС най-после отсече, че Даниел Златков е на „Миньор”
Синя зона в Перник ще има чак в края на септември
Отчитат изпълнението на бюджета
Свети Иван Рилски и създаването на Мини Перник
Всяка четвърта жена била жертва на домашно насилие
Започват разследване на нарушения на изборите за парламент в чужбина
   Сигналът до Главния прокурор е подаден от Външно министерство
Министерство на външните работи (МВнР) е подало сигнал до Главния прокурор за констатирани нарушения при провеждането на избори за 41-то Народно събрание в чужбина. При проверка са констатирани редица сериозни нарушения на изборния процес, съобщиха от ведомството.
По изрична заповед на министър д-р Румяна Желева е била извършена проверка на процедурите за провеждане на избори в секционните избирателни комисии, създадени и действащи в чужбина. Проверката е обхвана всички страни, в които бяха разкрити избирателни секции и в които реално бяха произведени избори.
Констатирани са редица сериозни нарушения на изборния процес, които би трябвало да бъдат проверени от компетентните органи за извършени от длъжностни лица престъпления по чл.167 от Наказателния кодекс. Според този член, "който чрез насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин пречи на някого да осъществи избирателното си право или да бъде избран, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до десет хиляди лева".
В множество от случаите е установено, че заявленията от български граждани за откриване на избирателна секция в чужбина не са съобразени със законовите изисквания, като същите не са подписани от лицата-заявители, а от инициативни комитети или землячески организации, които нямат право по закон да извършват това.
В други случаи е установено, че протоколите за изборните резултати не са оформени съобразно законовия запис, а същите са дописвани или преправени от съответните длъжностни лица.
В редица секции на изборния ден са регистрирани опити от длъжностни и други лица в избирателните секции, да се поставят отметки в международните паспорти на гласуващите - с евентуална цел отчитане на гласуването пред трети лица. Засечени са и случаи на изборна агитация в самата секция за гласуване в полза на политическа партия.
Заедно с подадения сигнал МВнР предоставя на прокуратурата цялата документация по извършената проверка, както и заяви готовност за пълно съдействие на евентуалното разследване по подадения сигнал, се казва още в съобщението.



Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система