Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 10.10.2002 г.
Позор: Властта излъга за ракетите!
Не ви е срам!
Извънредна ракетна сесия
Позор: Властта излъга за ракетите!
Ива АСЕНОВА
   Жива верига върна обратно 25 прицепа, натоварени с ракетните двигатели СС-23 късно в нощта на 8 срещу 9 октомври. Камионите са пътували за полигона край пернишкото село Студена, където по предварителна информация е трябвало да бъдат унищожени. Извозването трябвало да стане при абсолютна секретност, но заради изтекла информация наши съграждани и жители на Студена научили за него и блокирали пътя при разклона за село Драгичево. На мястото в малките нощни часове са пристигнали директорът на РДВР Юри Георгиев, кметът на Общината инж. Андрей Андреев и областният управител Димитър Колев. Около 6 часа сутринта камионите са потеглили в обратна посока.
Малко след 18 часа още на 8 октомври имахме информация, че нещо ще става в района на Студена. Цялата цивилна охрана на полигона е била разпусната в отпуск за три седмици и е заменена с военна, уточниха на спешна пресконференция в местната червена централа. 50 жители на Студена и няколко водоноски и сметосъбираща техника от “Комуналстрой” била откарана на мястото на събитието. От ръководството на соццентралата уточниха, че неколкократно звънели в президентството още на 8 октомври, за да получат по-подробна информация за случая. Георги Първанов в момента е в Кувейт и не успяхме да се свържем с него. Няма да уточняваме каналите, по които информацията достигна до нас, заявиха от БСП. Оттам благодариха на гражданите, които са проявили високо съзнание и не допуснали опасните двигатели да достигнат до полигона.
Ръководството на социалистите официално поиска оставките на министъра на отбраната Николай Свинаров, областния управител Димитър Колев и кмета на Студена Ивайло Драгомиров “за неадекватната и непрофесионална реакция по случая”.
Рано сутринта на 9 октомври всички политически сили реагираха мълниеносно в отговор на събитията. Общинската организация на БСП с председател Димитър Добрянов изготви декларация до президента на Републиката, председателя на Народното събрание и министър-председателя, в която осъди остро действията на военното министерство. Въпреки протеста, изразен в декларации от всички политически сили и граждански обединения в общината и многобройните събрания и подписки, бе направен опит ракетните двигатели да бъдат придвижени към полигона в Студена. Категорично възразяваме срещу решението на Министерството на отбраната за унищожаване на опасните двигатели на територията на общината, пише в документа. В него е изразено и възмущение от факта, че изявлението на министъра в края на миналата седмица е разпространено в медиите, преди да бъде уведомен областният управител, Общинският съвет, кметската управа и широката пернишка общественост.
При посещението на министър Свинаров вчера декларацията, подкрепена от Общинската органиация на БСП с председател Димитър Добрянов, Демократичния съюз на жените, Българския антифашистки съюз, Местен комитет “Васил Левски” и инициирана от Инициативен комитет за патриотично обединение “За Перник, му бе връчена на място. Само в понеделник 500 перничани са се подписали в подписката, която започна пред клуба на БСП до “Химическо чистене” на ул. Търговска. 350 подписа са събрани от Демократичния съюз на жените, а 60 души са се подписали само завчера преди обяд в двете бюра на Обредния дом. Официална подписка започна вчера и на площада пред Градския универсален магазин.
С освирквания, дюдюкания и възгласи “оставка” бе посрещнат и изпратен вчера военният министър Николай Свинаров при спешното му посещение в Перник. Причина за министерската визита бе скандалът около взривяването на ракетните двигатели СС-23 на полигона край село Студена. Представители на Генералния щаб на армията, петимата пернишки депутати, кметът на Общината инж. Андрей Андреев и председателят на Общинския съвет Юрий Драганов се събраха на извънредно заседание в кабинета на областния управител Димитър Колев. Представители на местните и национални медии, общинските ръководствата на политическите партии и много граждани се събраха пред сградата на областната администрация, за да получат информация от първа ръка.
Заседанието продължи повече от два часа. Изнервени журналисти правеха всевъзможни догадки около развитието на събитията в кабинета на областния.
“Ракетите няма да бъдат взривявани, изгаряни или унищожавани по какъвто и да било начин и способ на полигона в Студена. Там ще се извърши само демонтаж, след което горивото ще бъде свалено и складирано.” Това заяви министър Свинаров пред огромното множество, събрало се в зала “Панорама”. Изявлението му многократно бе прекъсвано от гневните възгласи на перничани, които бяха изпълнили салона до краен предел.
Според министъра късно в нощта на 8 срещу 9 октомври била извършена дислокация на 6 броя ракетни двигатели на ракетния комплекс СС-23 и тя била насочена към военното поделение в село Студена. Тази дислокация се извършвала в отговор на взетото през ноември миналата година решение и ратифицирания през май меморандум за унищожаване на ракетните комплекси. След доставяне на първите 6 броя двигатели в поделението в Студена и одобреният метод за унищожаване на ракетите, ние трябва да получим технологична карта от фирмата-изпълнител SDI, която трябва да бъде одобрена с военна и технологична експертиза, уточни Свинаров. Той многократно увери, че в момента се извършвало само транспортиране на ракетните двигатели и обществеността щяла дабъде своевременно уведомявана за всички действия на военното министерство. Горивото щяло да се складира в складове на Министерството на отбраната извън Студена. Министърът обаче така и не уточни къде се намират въпросните складове. До десетина дни ще имаме точна експертиза за мястото, където ще се изгаря горивото. То може да стои на склад безкрайно дълго време. Има система на унищожаването. При потвърждаване на резултатите от експертизата, всичките 23 двигатели ще бъдат демонтирани и горивото ще бъде изнесено.
Искате да съсипете природата в Перник. Заплашвате живота на гражданите, гневно репликираха събралите се в залата. Чуха се гласове, че с поведението си Свинаров злепоставил областния управител Димитър Колев, който до последно твърдеше, че министърът не е споменавал Студена като евентуално място за унищожаването на ракетните двигатели.
Областният управител, кметовете на Перник и на близките градове, както и всички пернишки депутати не само не знаеха, но не можеха да знаят, защото моята заповед е с дата 8 октомври и е секретна, заяви Свинаров в отчаян опит да надвика афектираните граждани.
Общински съветници от различни партии влязоха в разгорещени дискусии с депутатите от НДСВ и се опитваха да ги убедят, че като избраници на пернишкото население, са длъжни да защитават неговите интереси.
Две деца от VII Основно училище, които търпеливо чакаха министър Свинаров пред сградата на областта, му връчиха декларация с подписите на 117 техни съученици против унищожаването на ракетните двигатели в Студена. Разбрахме от родителите си и нашите учители за намерението на военните. Само за няколко часа в подписката се включиха почти всички деца от нашето училище, обясниха учениците.
На излизане от залата Свинаров получи още няколко подписки и декларации с протестите на жители от Перник, Студена и околните села.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система