Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.11.2009 г.
Промените в НПК гарантират ускоряване на правораздаването
Шофирайте внимателно в мъглата, съветват от КАТ
130 са прегледаните безплатно за белодробни болести през октомври
Насрочено е общо събрание на кредиторите в „Топлофикация”
Стефан Спасов ще свири най напечения мач от13-ти кръг на „А” група
Промените в НПК гарантират ускоряване на правораздаването
Любомира ПЕЛОВА
   Новите текстове са в отговор на препоръките на ЕС
Необходимостта да се ускори ходът на правораздаване у нас и по този начин да се отговори на потребностите на обществото от бързо, прозрачно и ефикасно правосъдие е основен мотив за предлаганите от правителството промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Правителството одобри законопроект за изменение и допълнение на кодекса, съобщиха от правителствената информационна служба. Новите текстове са и в отговор на препоръките от доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка от юли т. г., в който е отбелязано, че забавянето на наказателния процес е предизвикано „до голяма степен от прекомерната формалност на наказателната процедура, от известна пасивност от страна на съда и от възможностите, които наказателно-процесуалното законодателство дава на подсъдимите да възпрепятстват производството. Сложността и формалността на наказателното производство представляват сами по себе си съществена причина за липсата на ефикасност на съдебната система. Те принуждават разследването и съдебното преследване да се съсредоточат върху прекалено опростени методи за намиране на доказателства и да избягват сложни разследвания”.
В основната си част предлаганите изменения и допълнения на НПК са направени от практикуващите юристи.
Най-голям брой промени са свързани с усъвършенстване и с опростяване на процеса на доказване.
Разширява се кръгът на субектите, които са оправомощени да извършват действия по разследването. Предлага се да се осигури възможност като разследващи органи да действат и полицейските органи в МВР. По този начин в неотложни случаи и по изрично разпореждане те ще могат да събират годни доказателствени материали със способите, предвидени за това в НПК. Към момента законът не дава такава възможност, което води до прекомерна натовареност на разследващите. Това предложение кореспондира с многократно отправяните от европейските партньори препоръки да се осигурят в краткосрочен план достатъчен брой служители с разследващи функции.
Други предлагани промени са свързани с разширяване на възможностите за използване на събраната информация като доказателствен материал. В момента данните, получени по реда на Закона за специалните разузнавателни средства преди образуването на наказателното производство или по друго производство, не може да се ползват като доказателствени материали. Новите текстове дават това право, още повече, че повторно събиране на подобни данни много често е невъзможно.
Въвежда се възможността като свидетели да бъдат разпитвани служители на МВР и на военната полиция, които са присъствали не само при извършване на оглед и свързаните с него претърсване и изземване, а и когато са присъствали при извършване на други действия по разследването. Това ще се прави, когато е необходимо за разкриване на обективната истина.
За разлика от сега, в съдебната фаза на процеса като доказателствен материал ще може да се ползват показанията на свидетел, както и обясненията на обвиняем, дадени пред орган на досъдебното производство, в присъствието на неговия защитник.
Става възможно събраните доказателства да се използват като доказателствени материали и след изтичането на срока на разследването. Предложението за тази промяна се базира на принципното правило, че доказателствата и средствата за тяхното установяване не могат да имат предварително определена сила.
За първи път се предвижда възможност за разпит чрез видеоконференция или телефонна конференция на свидетел, който се намира в пределите на страната.
Прави се допълнение в съответствие с Регламент №1073/99 на Съвета на Европейския парламент относно разследвания, провеждани от Европейската служба за борба с измамите, според който е възможно без процедура по международно сътрудничество, директно да се разменят документи между националните органи и ОЛАФ. С това допълнение няма да има съмнение, че всеки орган на досъдебното производство и съда могат да отправят директно своите искания до ОЛАФ за предоставяне на нейните доклади и да прилагат по наказателните дела получените документи относно провеждани разследвания от тази служба.
Със законопроекта се предлагат промени, с които пряко се цели да се ограничи формализмът и да се ускори наказателното производство.
Разширяват се възможностите за незабавно образуване на досъдебно производство, не само при извършването на оглед на местопроизшествие и свързаните с него претърсване и изземване и разпит на очевидци, а и при всеки оглед, претърсване, изземване или разпит на свидетел, без изискването това действие да е свързано с огледа. С това се цели съответните органи на МВР да предават събраните материали на разследващия орган и да уведомяват прокурора не само когато са събрани достатъчно данни, уличаващи определено лице в извършване на престъплението, а и винаги, когато са събрани такива данни, без изискването да са достатъчни.
Предвижда се по-облекчена процедура при предявяване на обвинението и предявяването на разследването. Премахват се възможностите за отлагане извършването на тези действия поради това, че обвиняемият не е упълномощил защитник без уважителни причини. Предложената редакция не ограничава правото на защита, тъй като се дава възможност на обвиняемия да организира защитата си чрез предварителното му информиране за извършването на тези действия и предоставяне на тридневен срок за това. След като обвиняемият не се е възползвал от това свое право и не е упълномощил защитник без уважителни причини, за държавния орган няма задължение втори път да му дава такава възможност.
Предвиждането на резервен защитник в определени случаи гарантира спазването на принципа за разглеждане на делата в разумен срок.
Досъдебното производство ще бъде ускорено с отмяната на двустепенната съдебна проверка, която бе предвидена, само за да се изброи дали са изтекли една, респективно две години от привличането на лицето като обвиняем, за да се отменят мерките за процесуална принуда.
С промените се цели ускоряване на досъдебното производство чрез отпадане на задължителното изискване за разследващия орган да изготвя заключение. Същевременно се запазва правото му да даде мнение по приключилото разследване, но без многобройните задължителни реквизити на заключението, изисквани от предложените за отмяна текстове.
Предвижда се също така връщането на делата на досъдебното производство да може да се протестира от прокурора.
Немалка част от текстовете на законопроекта са свързани с правата на участниците в процеса.
В законопроекта са предвидени и редица допълнителни гаранции за защита живота и здравето на служителя под прикритие и свидетеля с тайна самоличност.
Включени са и редакционни предложения за изменения и допълнения на разпоредби, които целят съгласуване на отделни текстове или запълване на съществуващи непълноти в закона.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система