Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.10.2002 г.
Перник празнува Деня на града
С масов бой завърши празникът на Перник
“Опасният чар” отново в действие
Перник празнува Деня на града
Любомира СЕДЕВЧЕВА
   С празнична света литургия, посветена на деня на св.Йоан Рилски Чудотворец, точно в 9 часа сутринта започна празникът на Перник. Литургията бе отслужена от Негово Светейшество Максим - митрополит Софийски и Патриарх Български. Храмът, носещ името на светеца, покровител на миньорите, се изпълни с миряни, дошли да запалят свещичка и да се помолят за здраве.
Гост на перничани в празничния ден беше и президентът на Републиката Георги Първанов. Държавният глава бе посрещнат пред сградата на Общината, откъдето заедно с домакините и пернишките депутати се отправи към площад “Кракра Пернишки”. Точно в 11 часа под звуците на националния химн бяха издигнати националният трибагреник и знамето на Перник.
В приветствието си към събралите се граждани кметът на Община Перник инж.Андрей Андреев припомни, че денят на Св.Йоан Рилски /светецът, който закриля миньорите и е небесен покровител на българите/ се свързва освен с храбрия защитник на града Кракра и с имената на знайните и незнайни предци, вградили в трудните си делници храбростта на съзиданието, за да бъде Перник дом за нашите деца.
Радвам се, че отново мога да бъде сред вас на този най-красив празник - Деня на града, каза президентът на България Георги Първанов. Той припомни многовековната история на града и изрази своята признателност към кметската управа и Общинския съвет, които намират сили и ресурси в това тежко време да развиват алтернативни програми за заетост, в резултат на което няколко хиляди перничани получават нови работни места, и затова, че благоустрояват и поддържат града.
На официалната церемония почетните знаци на Перник бяха връчени на новите почетни граждани - състезателят по мотоциклетизъм Тодор Гигов и учителят Никола Цакманов. Третият новоизбран поетът Борис Христов ще получи знаците си по-къно, тъй като неотложни ангажименти са го възпрепятствали да присъства на церемонията. На нея бяха връчени и награди за принос в образованието и здравеопазването на Марица Попова, дългогодишен учител, на поета Ангел Малинов и на д-р Лиляна Илиева.
Цял ден за доброто настроение на перничани пяха и танцуваха съставите от Обединения детски комплекс, от Двореца на културата, от Общинския младежки дом, от Районния младежки дом в Мошино. Буфобуболечките разсмиваха множеството на площада. Истински фурор предизвика дуетът Севдалина и Валентин Спасови и Илия Луков. В музикалната програма за Деня на града участваха Хора при Дома на туристите и самодейците от Дома на миньорите, както и фолк изпълнителките Силвия и Евелина.
За почитателите на българския рок пяха момчетата от БТР.
Празничният ден завърши с тържествени илюминации.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система