Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 07.01.2010 г.
Гръцки бизнесмен за втори път откупи Богоявленския кръст
„Стомана Индъстри”АД вече е собственик на дунавско пристанище
Хиляди оплаквания в центъра за жалби на здравната каса
Общинските училища получиха парите за делегираните бюджети
Спортист № 7 Димитър Ралев пред в „Съперник”
Гръцки бизнесмен за втори път откупи Богоявленския кръст
Любомира ПЕЛОВА
   В Перник гръцкият бизнесмен Ставрос Карипидис за втори път отнесе в дома си богоявленския кръст. Той го откупи срещу сумата от 500 лева. В областния град по традиция кръстът не се хвърля в течаща вода, въпреки че през цялото протежение на селището минава река Струма. Кръстът се откупува, а парите отиват за нуждите на храма. Веднага след празничната литургия в централния църковен храм „Св.Иван Рилски”, която отслужиха тримата свещеници Николай, Борис и Бойко, започна наддаването. То тръгна от 10 лева, но при сравнително слаб интерес. Млад перничанин се опита да привлече вниманието на свещениците, предлагайки 100 лева за Богоявленския кръст. Гласът му обаче остана нечут, а гръцкият бизнесмен просто съблеч връхната си дреха и бръкна в казана за сребърното разпятие. В момента дори не стана ясно срещу каква сума отива в дома му то. По-късно бизнесменът уточни, че е получил кръста срещу сумата от 500 лева.
Той не криеше вълнението си от това, че за втора година държи в ръцете си Богоявленският кръст. „За късмет, за здраве” само повтаряше усмихнат и просълзен Ставрос.
На излизане от храма, гъркът бе поздравен от д-р Валентин Павлов, собственик на дентални клиники "Ео Дент" и бивш мажоритарен кандидат за Перник от Синята коалиция. Преди 2009-та година, няколко години подред сребърния кръст отиваше при семейството на д-р Павлов.
Ставрос Карипидис има фирма за изработка на мебели в Радомир. Според него, въпреки че 2009-та година не е била от леките за бизнеса, лично за него тя е била спорна година и бизнесменът, който е православен християнин , смята, че Богоявленският кръст му е помогнал за спокойния му бизнес.
Централният пернишки храм „Св. Иван Рилски” е малък и по празници се оказва тесен за желаещите да чуят специалната служба миряни. Вчера в черквата избухна и грозен скандал заради светената вода. Миряни се ругаеха, блъскаха и обиждаха около казана, забравили приличието както и това, че се намират в Божи храм.
Свещениците бързо потушиха разбунилите се страсти и докато единият наливаше светена вода на миряните, в другия край на черквата бе кръстен 3-годишният Емил. Роднините обясниха, че избрали този красив християнски празник за кръщенката, тъй като таткото на момченцето се казвал Йордан.
В пернишкия квартал Мошино в църквата „Св. Пророк Илия” вече пета година кръстът не се продава. Тази година го е поискала жена, която се надявала кръстът да донесе здраве в семейството. Свещеникът - отец Александър, заяви, че не знае името на мирянката, не знае нищо за нея и семейството й, но за него по-важна била вярата в Божия символ.
В пернишкото село Кладница потопиха богоявленския кръст в река Йордан. Така от незапомнени времена местните наричат един от притоците на Кладнишка река. По традиция още на 5 януари разпятието е изведено от черквата на манастира Св. Никола и е оставено в речните води на място, белязано с голям камък и кръст върху него. След Богоявленската служба миряните наддават за реликвата. Правото да го извади от реката тази година се падна на местния жител Кирил Димитров, който даде най-високата цена от 100 лева по време на търга. Празникът продължи в манастира с почерпка от греяна ракия и вариво.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система