Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.01.2010 г.
Проектът за Европейски университет в Перник изобщо не е бил спиран
Над сто групи ще дефилират на Международния фесивал “Сурва” 2010
Кметът на Трън: Болницата върви към дъното от години
Трансферът на Румен Трифонов в „Локомотив”(София) пропада?
Затягат пускането на пазара на генномодифицирани храни
Проектът за Европейски университет в Перник изобщо не е бил спиран
Любомира ПЕЛОВА
   За разкриването на висшето учебно заведение лобира и президентът Първанов
Проектът за Европейски университет в Перник не е спрян, опроверга твърдения в частна национална медия кметът на общината Росица Янакиева.
„Това, което е било като наше задължение по проекта, сме го направили. Това, което е било като задължение на хората, които се занимават с проекта, те също са направили. Оттук нататък чакаме резултатите от Министерски съвет. Проектът не е срян, напротив.
Процедурите по акредитация вече са минали успешно, направен е с доклад, който трябва да бъде представен в Министерски съвет», заяви градоначалникът. Миналата година в Перник бе представен официално и целият проект по създаването на университета.
„Прогнози за бъдещи събития и случки трудно може да се коментират за каквото и да било. Аз не съм запозната с проектозакона, за да кажа какво от този закон би могло да спре един 100 процентов частен проект", коментира още Янакиева.
За разкриване на висше училище в Перник лобира и президентът Георги Първанов.
Както «Съперник» писа, Росица Янакиева подписа споразумението за създаване на Европейски университет в България, който ще бъде базиран в Перник. Бъдещият ВУЗ ще бъде частен. Предвижда се преподавателският състав да бъде 180 души сред които ще има 3-ма академици, 8 член-кореспонденти, 45 професори и 80 доценти. В университета ще се обучават 1840 студенти в специалностите бизнесадминистрация, компютърни системи, информатика, телекомуникации, архитектура и строително инженерство. Това са специалности, които гарантират работа на младите хора от региона, особенно след изграждането на новата индустриална зона в областния град. Общината се е ангажирала да съдейства максимално бързо за всички строителни разрешения, да осигури площи за паркинги и всичко, което ще доведе до по-бързата реализация на проекта.
Университетът ще се помещава в две сгради, които от години стоят недовършени. Едната е била предназначена за хирургически блок и се намира в района на многопрофилната болница в града. Сградата е със застроена площ 2049 кв.м и разгъната - 8477 кв.м, прилежащият й общински терен е с площ 4789 кв.м.
Втората сграда е жилищен блок ЕРК - 438 в груб строеж, на десет етажа, със застроена площ 860 кв.м. Намира се в района на гарата. Планира се незавършеният хирургически блок да стане основен учебен център, а жилищните нужди да бъдат поети от блока край гарата.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система