Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.05.2010 г.
Задигнаха дванадесет икони от черква пред Гергьовден
Млади радомирци се учат как да правят кариера
Тежко катастрофира бащата на известния пандизчия Янко Лудия
Интернет братство
апропо
„Миньор” разочарова феновете срещу отбора на „Спортист”
Задигнаха дванадесет икони от черква пред Гергьовден
Любомира ПЕЛОВА
   Задържаха трима пришълци, подозират ги, че са задигнали и черковни камбани

Дванадесет икони са откраднати от черквата "Св. Никола Летни" в земенското село Долна Врабча, съобщиха от полицията. Сигналът за кражбата, акт на богохулство, бил подаден м полицейския участък в град Земен от кметския наместник на селото. По първоначални данни кражбата е извършена в дните от 6 до 9 май. Апашите - безбожници са счупили стъкло на прозорец и се вмъкнали в храма, откъдето са задигнали целия апостолски ред от икони над олтара.
На 8 май в селото се е провел традиционния събор, за който са дошли много бивши жители и гости. Храмът обаче не е отварян. Местните предполагат, че най-вероятно престъпното посегателство е извършено в самото навечерие на храмовия празник 9 май.
На иконите, които апашите задигнали, били изобразени 12-те апостоли. Според свещеници става въпрос за дървени щампи, които не били особено ценни.
Градежът е извършен от 1900 до 1909 година, а храмът е осветен през 1910 г.
Преди няколко години крадци са се вмъкнали в черквата и са откраднали целия горен ред с икони с ликовете на светците, а в началото на прехода е открадната от камбанарията и камбаната.
По време на царското правителство по проект черквата е възстановена и основно ремонтирана. В нея обаче няма свещеник още от 1938 г. В годините на социализма храмът бил занемарен и почти рухнал. Днес църквата "Св. Никола Летни" е най-новата сграда в Долна Врабча, където постоянно живеят около 20 души. Тя бе ремонтирана преди няколко месеца. Обновяването бе на стойност 35 500 лева, а средствата бяха отпуснати от Комисията за бедствия, аварии и катастрофи.
Стените бяха укрепени и пребоядисани, а покривът бе реконструиран. Предстои да бъде закупена камбана, защото старата била открадната преди години.
"Тук свещеник идва само за погребения. Въпреки това е хубаво, че си имаме черква. Кражбата на иконите е богохулство", обясняват местните.
За деянието са заподозрени двама мъже от Разград и жена от кюстендилското село Трекляно, съобщиха запознати. Те били задържани, защото отмъкнали и три църковни камбани.
27-годишният Любомир Ангелов, връстникът му Мехмет Ахмедов и 42-годишната Соня Милкова били спипани в събота. Граждани подали сигнал, че превозват с лека кола камбаната. Тя била открадната от кюстендилското село Трукляно, което е съседно на земенското Долна Врабча. Крадците задигнали и две по-малки камбани, които все още не е установено от кой храм са. Светините вече били предадени в пункт за скрап в Перник.
По двата случая е образувано досъдебно производство, изяснява се дали престъпното трио няма отношение и към други кражби на църковна утвар в Югозапад, допълниха от полицията.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система