Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.12.2002 г.
Проф.Б.Димитров: Бях против връщането на Историята в Атон
“Миньор” завърши със загуба полусезона
ДФ “Земеделие” даде 20 кредита за сеитба
Расте доверието към Белодробната болница
Проф.Б.Димитров: Бях против връщането на Историята в Атон
Ива АСЕНОВА
   При огромен интерес премина в края на миналата седмица срещата на именития български учен професор-доктор Божидар Димитров с пернишката общественост. Тя се проведе по инициатива на сдружение “Патриотично обединение за Перник” и със съдействието на Община Перник и Общински комплекс Дворец на културата, а конкретния повод за нея бе отбелязването на 280-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски и 240-годишнината от написването на неговата “История славянобългарска”.
В тридесетминутно експозе професор Димитров очерта огромната роля на първия български възрожденец и неговата книга за пробуждането на националното съзнание на българите и самочувствието им да участват в борбата за по-добри съдбини. Историята около връщането на Историята в Атон по инициатива на Петър Стоянов през 1997 год. професор Димитров определя “като най-драматичния скандал”, в който е участвал. Бях против връщането на черновата. Тя е дошла у нас от отдела за културно-историческо наследство към българското разузнаване. За Паисиевата реликва водих драматична 16-месечна война. Настоявах тя да остане в Национален исторически музей, а и целия народ беше против връщането й в Гърция, но президентът и правителството наложиха това решение, подчерта професор Димитров. Той припомни, че само няколко месеца след връщането на черновата, беловата е предадена от случаен човек в Националния исторически музей. Предполагам, че той е потомък на богат самоковски род, от който произхожда и самият Паисий, уточни гостът. Това бе и основният му аргумент, че първият български възрожденец е роден в Самоков, а не в някой друг район на страната.
Професорът отговори на много въпроси извън обявената тема, които засягат други спорни исторически проблеми, както и съвременната политическа обстановка в страната. “Не мога да кажа, че съм изкушен от политиката”’ сподели професор Димитров по повод избирането му за член на ВС на БСП на последния конгрес на партията. Той бе категоричен, че закриването на блоковете на АЕЦ “Козлодуй” ще остане в историята, но няма да е сред най-светлите дати в нея. Не изключвам възможността в най-скоро време да се появи нов спасител, който няма да е цар, но може да бъде силна фигура с рейтинг над 80% като моят приятел Бойко Борисов, обясни професор Димитров.
Той подчерта, че последните находки около крепостта “Кракра” имат огромна историческа стойност. Чужденците плащат стотици долари, за да гледат такива развалини, смята професор Димитров. Според него това е една изключително добра възможност да се помисли върху разработването на програми и проекти, които могат да превърнат града в туристически център.
Децата от детско-юношески театър към Обединен детски комплекс Дворец на културата с ръководител Ваня Михова и ученици от VII Основно училище “Георги Раковски” бяха подготвили рецитал по одата на Иван Вазов, посветена на Паисий. В отговор на реплика на професор Димитров, че патриотизмът на българина е жив, независимо от историческите превратности и политичеката обстановка в страната, над 30 деца рецитираха в хор стихотворението “Аз съм българче”.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система