Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 20.09.2010 г.
Два пернишки квартала вече имат нова канализация
„Комуналстрой” не получава двата магазина в центъра
Ромска България
апропо
Прокурор Бисер Михайлов отстранен до приключване на разследването
„Миньор” стигна до първа победа на новия си стадион
Два пернишки квартала вече имат нова канализация
Любомира ПЕЛОВА
   
2,8 милиона лева икономисани от успешен проект

Два пернишки квартала – Калкас и „Васил Левски” вече имат пусната в експлоатация нова канализация, чиято дължина е 22 563 метра. Новата социална придобивка зарадва 1 177 жители на Калкас и още над 2 000 души от кварталите "Васил Левски" и "Куциян". Наред с това са положени и 1 500 метра от главния градски колектор.
Това е резултатът след изминалите година и девет месеца след като бе даден стартът на проекта "Канализация на град Перник". Разработката бе спечелена от Община Перник и бе сред първите одобрени проекти в страната по оперативната екопрограма, това каза кметът Росица Янакиева, откривайки в петък конференция на тема "Приносът на оперативна програма "Околна среда 2007 -2013 г. за подобряване жизнения стандарт на населението чрез изграждане на местни канализационни мрежи".
До момента са усвоени 22 226 310 лева. Стойността на безвъзмездната помощ по проекта възлиза на 33 561 592 лв. Направени са и икономии от 8%, което значи в резултат на проведените обществени поръчки и сключени договори с изпълнители на дейностите са спестени от 2 812 027 лв, отчете кметът на Община Перник.
Градоначалникът подчерта специално, че строителните работи са с много добро качество и допълни, че одитът на МОСВ не е регистрирал нарушения и не е налагал санкции. "Проектът е на път да постигне основните си цели - опазване на околната среда и подобряване живота на жителите", каза Янакиева.
Тя допълни още, че подобрената инфраструктура ще бъде предпоставка за вдигане цената на имотите в района. Там са разположени много действащи предприятия и фирми, в близост се намира и новата индустриална зона на Перник и добрата инфраструктура ще привлече потенциални инвеститори.
Главни изпълнители на проекта са "Главбулгарстрой" и "Хидрострой". Общината е в процедура по избор на фирма за финансов одит, каза ръководителят на проекта инж. Цветан Андронов. За строителния обект е подписан е акт 15, готви се и акт 16, обясни той. Паралелно се работи и по втория етап от мащабната разработка - главния градски колектор. Строителството му трябва да приключи до края на 2010 г., като хидротехническото съоръжение трябва да стигне до улица "Владайско въстание".
Община Перник вече готви друг мащабен проект за изграждане на канализациите на кварталите Рудничар и Бела вода и строителство на биологично стъпало към пречиствателната станция за отпадни води в Батановци. Стойността на разработката е за близо 75 милиона лева, съобщи Росица Янакева и изрази надежда, че в началото на 2011 г. ще бъде подписан договор и по новия проект.
Михаела Гетова от МОСВ направи кратка презентация на възможностите на ОПОС и изискванията по актуалните процедури в сектор "Води". Приоритетни са агломерациите с над 10 000 жители, заяви тя и допълни, че бенефициенти могат да бъдат 124 общини в страната.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система