Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 29.09.2010 г.
Законна ли е „синята зона” – отговорът от Темида до месец
Орязват драстично парите за настаняването в защитени жилища
Евромръсниците
апропо
Толерантността и отговорността срещу грубиянството в училище
Апелативиният съд ще решава за сделката с имота срещу БИЛЛА
Резнаха тока на стадиона
Законна ли е „синята зона” – отговорът от Темида до месец
Любомира ПЕЛОВА
   
Перник е копирал грешките на столичния минипарламент

Вчера в пернишкия административен съд приключи делото за законността на наредбата за „синята зона”, заведено от перничанина Вихрен Матев, оспорващ действията на общинската управа и Общинския съвет по изготвянето и приемането на нормативната уредба за организация на движението.
Решението на Админстративния съд по казуса ще излезе до месец. Наредбата обаче, подобно на тази за „синята зона” в столицата, вероятно ще падне.
„Преди публикуване на наредбата са допуснати сериозни процесуални нарушения. В нея не се съдържат мотиви за необходимостта от нормативния акт, няма съгласуваност с институциите, а проектът не е бил публикуван на интернет страницата на общината преди да бъде приет от Общинския съвет“, заяви адвокатът на Матев.
Според закона наредбата е трябвало да бъде качена на общинския сайт две седмици преди да бъде гласувана от минипарламента. За периода октомври 2008 година – 1 януари 2009 година в интернет страницата на Община Перник не е имало обявяване на проект "Наредба за обществения ред при използване на превозни средства на територията на Община Перник. Първоначалното създаване на документа за „синята зона” е било едва на 1 юни 2010 година, заяви вчера в съда вещото лице, наето да каже кога е публикуван проектът. Това означава, че на сайта на Община Перник реално не е имало проект, преди наредбата да бъде гласувана от общинските съветници, заяви експертът Ташко Ташев, а жалбоподателят Вихрен Матев се оказа прав. Посочени бяха и други противоречия в документа, според който правото да паркират безплатно в зоната имат само лицата, регистрирани по постоянен адрес. Така се нарушавали правата на тези, които живеят в синята зона по настоящ адрес.
В наредбата, която според юристи удивително приличала на тази, приета от софийския общински съвет, се повтаря и друга грешка, допусната от столичните минипарламентаристи - от едно семейство има право да паркира само един човек. Не е съобразено това, че почти всички домакинства имат повече автомобили. Държавното обвинение подкрепи жалбоподателя Вихрен Матев и също предложи наредбата да бъде отменена. Още повече, че има решение на ВАС по подобен казус.
Синята зона в Перник бе въведена преди няколко месеца. Цената за престоя е 1 лв. за леки автомобили, 50 ст. за мотоциклети и 2 лв. за тежкотоварни автомобили и микробуси.
Вместо да облекчи паркирането обаче ефектът беше обратен. Малките улички в града се задръстиха. Преди да бъде въведена в Перник оспорваната по съдебен ред зона, от общината заявиха, че паркингите в града ще останат безплатни. Сега обаче почти всички попадат в платената зона.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система