Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.10.2010 г.
Пет часа спасители вадиха младеж от пещера край Боснек
Руската федерация призна българите като народност
Ще чистят Струма по проект
апропо
Театър без пари
Зума определи съдиите за евтини
Пет часа спасители вадиха младеж от пещера край Боснек
Любомира ПЕЛОВА
   
Екипът много трудно стигнал до пострадалия

Пет часа е продължила спасителната операция по изваждането на 23-годишен младеж от пещерата „Голямата пепелянка” край пернишкото село Боснек. В шестчленния екип са участвали спасители от планинската спасителна служба към БЧК и специалисти -спелентолози.
Изпадналият привечер в събота в беда Стефан Иванов Стефанов е бил с приятели- пещерняци. Групата, в която освен Стефан се включили още един младеж и няколко момичета, била опитна в пещернячеството, разполагала и с добра укипировка.
Бедата дошла неочаквано, когато Стефан обаче се подхлъзнал от скала и паднал от 7 метра височина. Останалите участници съобщили в спасителната служба и екипът пристигнал незабавно.
Изваждането на младежа е било доста сложно и тежко поради спецификата на терена.
В „Пепелянката” трудно се достига до пострадалия и трудно се вкарват необходимите машини, а обратното излизане трябва да е изключително щадящо, ако травмите са сериозни.
Свалянето на пострадалия до линейката също е било много сложно, тъй като разстоянието от 250 м. било по много стръмен склон. Той е закаран в спешния център в Перник.
„Младежът е докаран в болницата в Перник, където му е взета кръвна проба и му е направена рентгенова снимка. От нея станало ясно, че няма сериозни наранявания и той се прибрал вкъщи”, съобщи д-р Вяра Церовска, директор на МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник.
Дежурният в Планинската спасителна служба (ПСС) Иван Драгошинов коментира: „Нашият екип беше задействан веднага след получаване на сигнала. След това бе задействана и т.нар. група АСО – това е специализирана група за спасяване в пещери към организацията на спелеолозите. Акцията беше съвместна, под наблюдение на наш лекар. Спасяването в подобни условия не е никак леко. Това е пещера, до пострадалия се достига трудно. Не е възможно около него да има много хора, които да му окажат нужната помощ. Изваждането му, особено при съмнения за гръбначна травма, какво бе в случая, трябва да е много внимателно и щадящо. Носилката трябва да мине през множество завои, а има и отвеси с най-различна височина. Транспортът от входа на пещерата, до долу, до шосето беше по една стръмна пътека. Момчето беше предадено в добро състояние на реанимобила Спешна помощ”.
"Тези млади хора не са туристи, те са пещерняци. Случват се такива неща, но всеки трябва да бъде внимателен. За планината даваме съвети, за пещерите - просто по същия начин. Който не е влизал в пещера, който не е оборудван, просто няма работа там да търси силни усещания. Доколкото разбрах тези хора са влизали и друг път в пещерата, може да се случи на всеки", каза още планинският спасител.




Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система