Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.10.2010 г.
Панихида за загиналите комунистическите лагерите
Премиерът открива утре новия университет в Перник
Как ще го вдигаме
апропо
Жена с опасност за живота след побой в радомирско село
Перничанката Милка Михайлова с осма победа в Софийския маратон
Панихида за загиналите комунистическите лагерите
Александра ИЛИЕВА
   

На 9 октомври, за 15-та поредна година бе отслужена панихида в памет на загиналите в наказателните лагери край Перник - Куциян и Богданов дол, от комунистическия режим след 9 септември 1944 г. Тя бе организирана от „Съюза на репресираните в България след 9.09.1944 г.” с председател Добрин Радин.
Събитието уважиха с присъствието си областният управител на Перник Иво Петров, заместникът му Радослав Йорданов, директорът на пернишката болница д-р Вяра Церовска. Тук бяха местните лидери на Демократическата партия – Петьо Фетфов и на НДСВ - д-р Боян Богданов, както и зам. председателите на СДС в Перник Мариета Григорова и Йордан Панайотов. От София и Перник дойдоха близки и потомци на преживелите страданията в коминистическите лагери.
Поменът се прави традиционно около тази дата на паметника край създадения през 1946 г. концлагер “Куциян” до извънградската магистрала на Перник. Отам са преминали над 300 човека, сред които писателите Димитър Талев и Владимир Свинтила, бащата на президента Петър Стоянов, дядото на Меглена Кунева и др. Смята се, че убитите са били 87 човека. Лагерът “Куциян” е бил наричан “Целувката на смъртта”. 86 са официално признатите комунистически концлагери в България, съществували в мирно време.
“Не бива да плачем за тези мъченици на комунистите, защото те са праведници на небето и трябва да се молим пред тях да са наши застъпници пред Бога и да се молят да бъдат простени греховете на човеците на земята”. Тези думи на екзарх Стефан, изречени 40 дни след кървавия атентат в църквата „Света Неделя” през 1925г., припомни Неврокопският митрополит Гервасий, който отслужи помена. Той припомни, че жертвите на комунистическата власт след 9-ти септември са десетки хиляди, а лагерите са били повече от 80. Върху костите на тези мъченици днес ние можем да се наречем свободни, каза още духовникът.
Да помним и знаем историята и имената на великите български политици от преди мрака на комунизма и да са ясни събитията и последствията от отделянето на България от световната цивилизация по времето на управлението на комунистическата партия, прикани Петьо Фетфов.
Никога повече да не допуснем управление, което би създало лагери, подобни на тези в Куциян и Богданов дол, заяви областният управител Иво Петров.



Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система