Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 30.11.2010 г.
Ученици хвърляха бомбичики, яйца и портокали
Укрепват свлачище в Трънско
Сергей Станишев в Рударци: “Няма да коментирам проекта “АБВ”
Баскетболистките на „Миньор” с шеста поредна победа
Глас от бъдещето
ВЧЕРАШНИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ ПРОТЕСТ В ПЕРНИК НАИСТИНА БЕШЕ ИСТОРИЧЕСКИ
Ученици хвърляха бомбичики, яйца и портокали
Виктория СТАНКОВА
   “Как ще сме на 3-ти януари на училище, като няма да сме изтрезнели от Нова година”, „Няма да позволим да ни отнемат ваканцията, ще бъдем на училище на 10-ти януари, а не на 3-ти”-това заявиха протестиращите вчера ученици пред сградата на областната и общинска управа в Перник.
Ученическият протест бе организиран чрез социалната мрежа facebook. В него се включиха над 500 ученици, които протестираха срещу късата Коледна ваканция. Някои от младежите хвърляха бомбички, яйца и портокали, звучаха и закани към просветния министър. „Ще хвърлям бомби, а следващия път ще извадя калашник срещу министъра на образованието”-това каза Велислав Асенов ученик от 5-то СОУ”П.Р.Славейков”. „Ще призовем всички ученици от цялата страна да влязат в класните стаи на 10-ти януари. Обясняват ни, че сме жертва на календара, а това са пълни г
лупости. Не може преди да имахме поне две седмици зимна ваканция , а сега даже по-малко от 10 дни, каза ученичка от Професионалната гимназия по икономика.
При протестиращите ученици слязоха областният управител и неговите заместници и заместник-кметът по сигуронстта Иван Джегалски, които не бяха разпознати от по-голяма част от учениците. На въпрос на областния управител: “Защо стачкувате” му бе отговорено така: “А бе батка това е безобразие да имаме толкова къса ваканция”.
Една част от недоволните младежи се качиха в кабинета на губернатора, за да преговарят, въпреки че протестриащите нямаха инициативен комитет, който да си постави въпросите. На срещата присъства и народният представител Ирена Соколова, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Коконова, директорът на ОД МВР- Перник Диян Нанов.
„Има правила и те трябва да се спазват. Отвън има 10 полицаи, но въпреки това продължават да се хвърлят пиратки и да се чупят стъкла. Кой ще носи отговорността?“, попита депутатът Ирена Соколова.
Началникът на РИО Ваня Коконова пък им обясни, че трябва да учат задължително 18 седмици и че пролетната ваканция е по-дълга. Тя уточни още, че ваканциите се определят със заповед на просветния министър.
По време на ученическия протест полицията задържа трима ученици, а вероятно десетките ще получат актове за нарушаване на движението по пътищата.
“Става въпрос за непълнолетни деца. Едното е обърнало кашпа пред областната управа, а другите две са замеряли сградата с предмети. Понеже се касае за сгради на институции, може да им бъдат повдигнати обвинения за едро хулиганство. Родителите им вече са уведомени. На тези, които пренесоха протеста по улиците и затрудняват движението на автомобилите, ще им бъдат наложени санкции за нарушаване на Закона за движение по пътищата. Няма начин да оставим тези прояви ненаказани“, категоричен бе директорът на пернишката полиция комисар Диян На
ов.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система