Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 14.03.2002 г.
“Булгаргаз” плаши “Кристал” с несъстоятелност
Полиция ще пази данъчни служители
Промените в МВР придължават, сложиха нов шеф на КАТ
“Булгаргаз” плаши “Кристал” с несъстоятелност
Зорница ПЕТРОВА
   Писмено становище, подкрепено с подписите на всички работници и служители в стъкларския завод “Кристал - Перник” ЕООД е изготвено и изпратено чрез депутатите от Пернишки регион до президента Георги Първанов, научи “Съперник” вчера. В него Съветът на директорите на предприятието моли за съдействие за отлагане на повторната процедура по несъстоятелност. Опитът за откриване на процедурата за втори път е направен от най-големия кредитор на предприятието “Булгаргаз”. Пернишкият завод има сериозни задължения към доставчика на стойност около 5 млн. лв., натрупани през годините. Повод за искането на “Булгаргаз” за обявяване на завода в несъстоятелност е закъснение на плащанията по дълга. Освен това се очаква при старта на процедурата кредиторът да поиска издължаването на вземанията наведнъж. Според директора на предприятието инж. Димитър Димитров, има фиксирани срокове за погасяване на задълженията, съгласно оздравителния план, приет от Пернишкия окръжен съд през 1999 година, който по смисъла на Търговския закон има задължителен характер за страните и особено за длъжника. В случая този срок е забавен, но съществуват основателни причини за това, обясни инж. Димитров. Предприятието е насрочило търг за продажба на материален цех и дърводелна, като намеренията са били с парите от продажбата да се извърши плащане по дълга към “Булгаргаз”. Въпреки проявеният интерес от няколко купувача, на насрочения търг в началото на януари, никой не се е явил, което е осуетило провеждането му. При това положение не е реализирано плащането към кредитора.
“Кристал - Перник” ЕООД все още има активи, които в момента не се ползват при дейността на дружеството и биха могли да бъдат обявени за продажба. С постъпленията спокойно могат да се обезпечат плащанията по дълга. Според инж. Димитров вече има проявен интерес към тези активи и продажбата им е само въпрос на време.
Ако се получи исканото отлагане на процедурата по несъстоятелност, има реални шансове единственият производител на плоско стъкло в България да продължи да съществува. В противен случай дружеството ще бъде обявено в несъстоятелност, разпродадено и унищожено, а 51 човека ще останат без работа.
Предишният опит на “Булгаргаз” да поиска обявяване на несъстоятелност за “Кристал - Перник” бе преди няколко години. Преди това доставчикът спря газта на завода, пещите замръзнаха, а щетите бяха огромни.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система