Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.05.2004 г.
Перник почете празника на светите братя
Седмина изнасилиха 35-годишна перничанка
18-годишен чупи в Младежки дом
Трима режат тръби
Стрелба след скандал
Перник почете празника на светите братя
Юлия КУЛИНСКА Станислава БОЯНОВА
   “Върви, народе възродени...”
Всяко начало започва с песен. Или всяко начало е всъщност песен. Една мелодия, която ни връща в детството, което е началото на едно духовно извисяване.
“Върви, народе възродени...”
Химн на Солунските братя, който ни кара да тръпнем пред силата на знанието, на буквите, на творчеството. На 24 май България чества епохалното дело на Св. св. Кирил и Методий. В този ден ние преоткриваме великия смисъл на създаденото от тях и приноса им в опазване на културната самобитност на славянските народи.
Често наричаме 24 май празник на буквите. И това не е случайно. Българинът е давал и дава мило и драго, за да изучи децата си. Защото сме осъзнали факта, че изграждането на високобразовани млади хора е най-сериозната инвестиция в бъдещето. Днес ние отдаваме своята благодарност на първата си учителка. На тази, която ни е научила на нашето “А, В” и на всички останали педагози, които с търпение и любов са ни водили пред необозримите дебри на знанието. Днес ние отдаваме своята благодарност и на дейците на културата, на всички, които ни даряват с красотата на танца, на музиката, на театъра, на словото...
Вчера и Перник празнува 24 май - най-българският, най-красивият празник. За перничани празникът беше двоен. Градът ни посрещна гостите на ХХIV Конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове, която се провежда тук. И дори мрачното време и пролетния дъждец не успяха да намалят градуса на настроението. Едва ли Перник някога е бил по-красив и по-гиздав с празничната си премяна.
“Върви, народе вазродени...”
С химна на Солунските първоапостоли започна тържествената сесия на Общинския съвет. На трибуната застанаха областният управител Димитър Колев, председателят на местния минипарламент инж. Ненко Темелков и кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева. Дневният ред на заседанието включваше една единствена точка - обявянето на почетните граждани на Перник и връчването на отличителните им знаци. Общинските съветници гласуваха с високата чест да бъдат удостоени основателят на Фестивала на маскарадните игри Йордан Николов-посмъртно и президентът на ФЕКГ барон Хенри Ван дер Кроон. Наградата на г-н Николов получи неговата дъщеря г-жа Антонова. Почетните граждани на Перник получиха лента с цветовете на града ни и почетен знак, който се връчва за първи път. В залата присъстваха и представители на побратимените градове - от Електростал-Русия, Люблин-Полша, Пардувице-Чехия, Плевля-Сърбия и Черна гора, Луганск-Украйна и Рожая-Черна гора.
Приветствия към общинските съветници и гостите, към всички перничани поднесоха областният управител Димитър Колев, председателят на Общинския съвет инж. Ненко Темелков и кметът на Перник инж. Антоанета Георгиева.
Не забравяйте нашите букви, не забравяйте делото на светите братя Кирил и Методий, които ни отвориха очите, а и очите на света за нашата азбука. Нека се гордеем, че и ние сме дали нещо на света, на вси славяни книги да четат, каза инж. Георгиева.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система