Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.10.2004 г.
Спор между гръцки бизнесмени остави 250 души без работа
600 000 евро инвестирани в ново производство
Сините уличават шефа на ОбС в процедурни нарушения
Лековерна дама “изгоря” с 200 евро
Спор между гръцки бизнесмени остави 250 души без работа
Любомира ПЕЛОВА
   След “Елена Георгиева”, още едно шивашко предприятие в Перник - “Арахни” ООД, е затворено и 250 квалифицирани работнички са в неведение за бъдещето си, алармираха вчера от РКС на КНСБ. В случая, според синдикалната централа, не става дума за неизряден работодател, а за незаконно спрян износ на готова продукция на фирмата за Гърция, в резултат на което не могат да бъдат получени от южната ни съседка и материалите за следващите поръчки. Спрялото производство носи на “Арахни” сериозни загуби, ще се отрази и върху заплатите на работничките, алармират от КНСБ.
“Арахни” ООД работи на територията на Перник от 1995 година.Тя е 100 процента гръцка собственост и произвежда за българския пазар и за износ дамско и мъжко бельо.
Причината за патовата ситуация в момента е спорът между нея и още една гръцка фирма “Полас България” ЕООД с управител Георгиус Полиудакис. Между двете е имало сключен договор за изпълнение на ремонтни, строителни, монтажни и реставрационни работи на 3-етажна сграда, намираща се на ул.”Владайско въстание” 1.
Според него, “Арахни” е трябвало да влезе в новата сграда, която да отговаря на всички нормативни изисквания и да получи необходимите строителни книжа и разрешение за ползване до 30 септември 2003 година. До този момент, твърди лидерката на КНСБ в Перник Наташа Ангелова, “Полас България” ЕООД не е спазила договора, сградата е предадена в много лошо състояние, има течове и мухъл, условията на труд са влошени и се забавя производственият процес. В резултат на това започва съдебен спор между двете фирми.
В нарочна позиция на РКС на КНСБ, депозирана пред министър-председателя, министъра на правосъдието, областния управител на Перник, кмета на Общината, председателя на Окръжния съд и окръжния прокурор, се казва: “Като синдикална организация ние не бихме искали да се намесваме в работата на българския съд, но категорично смятаме, че той трябва да бъде обективен и безпристрастен, в това число и съдебно-изпълнителната служба.
Затова питаме:
- Защо съдия-изпълнител Е.Добренова изключително бързо реагира по случая и на 23.9.2004 година налага запор върху цялото движимо имущество и възбрана върху недвижимото имущество на “Арахни” ООД, в т.ч. и на готовата и полуготова продукция като възпрепятства износа, следствие на което създава социално напрежение във фирмата и 250 човека в момента не работят?
- Защо Добренова назначава нова въоръжена охранителна фирма “Зет Секюрити”, на която “Полас България” предплаща до края на 2004 година, при положение, че има перфектно сключен договор на “Арахни” ООД с друга охранителна фирма?
- Има ли връзка между съдия-изпълнител Добренова и “Полас България” ЕООД, която по време на договора за извършване на строително-ремонтни работи е внесла осигурителени вноски само за месеците март и април на 2003 година? Къде са останалите вноски на работниците?”
РКС на КНСБ настоява контролните органи да се самосезират и установят има ли и какви са задълженията на “Полас България” към данъчните служби, НОИ , работниците.
Няма да позволим, заяви Ангелова, чрез преднамерените действия на съдия-изпълнителя “Арахни” да бъде унищожена, препродадена и 250 работнички да бъдат изхвърлени на улицата. Днес председателката на РКС на КНСБ Наташа Ангелова ще търси среща и с областната и общинска управа на Перник, за да бъде намерен начин, по който да се помогне на фирмата и работничките отново да влязат в цеховете. Няма да допуснем едно проспериращо предприятие с близо 10-годишна история да бъде унищожено, са категорични синдикалистите .
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система