Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 11.04.2002 г.
МОН следи съотношението учител-ученик
Евтин ток за училищата обеща министър
Обещание му е майката
10 години затвор чакат трима изнудвачи
“Граовче” ще играе в Измир
МОН следи съотношението учител-ученик
Тинка ЕВДОКИМОВА
   Увеличаване на минималния брой ученици за формиране на една паралелка и увеличаване норматива на учителите ще е последният ход, който ще предприеме Министерството на образованието и науката, ако не намери други начини за оптимизиране структурата на образователната мрежа в страната, заяви министър Атанасов при посещението си в Перник вчера. Обсъждани са варианти за промени, според които броят на децата в паралелките да се вдигне от 26 на 32, а учебните часове на учителите от 22 - на 28 седмично. Едва ли обаче това ще доведе до подобряване качеството на образованието, което е основна цел на Министерството.
Според Атанасов оптимизацията в сферата на образованието ще се извърши на няколко стъпала. Една от тях е балансиране на план-приема по отношение броя на професионалните паралелки с броя на общообразователните. Пример за това е горчивият урок в редица западни страни, където даването на простор на професионалните паралелки в СОУ-тата е довело до регрес в образованието.
При съкращенията задълбочено ще се следи и за съотношението учител - ученик. Не можем да си позволим лукса да поддържаме един учител за четири деца, каза министърът. Данните за Европа сочели, че на учител се падат по 15-16 деца. За Пернишка област тази статистика е 11,6. Не на последно място съществено значение при съкращенията ще има и броят на паралелките в областта. Училищната мрежа във всяка област и община обаче ще се гледа стриктно преди предприемането на каквито и да били стъпки по отношение закриването на учебно заведение или съкращения в персонала, подчерта Владимир Атанасов.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система