Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 22.11.2004 г.
В Ковачевци срещнаха президента с хляб и сол
Мълчаливи бдения смениха живите вериги в Мошино
Разбита е нарколаборатория в трънското с.Радово
Яне Гелемеров отново лидер на воеводите
В Ковачевци срещнаха президента с хляб и сол
Любомира ПЕЛОВА
   Двадесетгодишен юбилей чества в събота община Ковачевци. За празника тук бяха пристигнали много гости, сред които бяха и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валери Николов, пернишки депутати, областният управител Димитър Колев, кметове на съседни общини. Безспорно най-скъпият гост бе президентът Георги Първанов, който се включи в тържеството заедно със съпругата си Зорка.
С вити радомирски баница и дебела погача най-напред го срещнаха в най-голямото село на общината - Калище.
“Искре, много си измръзнала, бягай да се стоплиш” щипна по бузката президентът най-малката посрещачка тук, която беше стиснала в ледения ноемврийски ден букет димитровчета за драгия гост. Докато възрастните се опитваха да споделят с държавния глава проблемите на селото, децата едно през друго подаваха снимки на семейство Първанови за автограф.
Президентът обеща на кмета Венцислав Асенов да помогне за ремонта на физкултурния салон в училището, за да не рухне той съвсем и да бъде осигурен поне един компютър за школото.
В Ковачевци първа успя да поднесе на президента цветята си 4-годишната Десислава. Стотици жители на деветте села от цялата община се бяха събрали на площада, за да поздравят първия президент, стъпил в общината в десетилетното й съществуване. Охраната не успяваше да спре млади и стари, които един през друг стискаха ръката на своя, както го наричаха с обич местните, Георги. Празникът започна с издигането на националния трикольор под звуците на химна на РБългария.
Тук вие сте сред свои роднини и приятели, които от сърце ви казват “добре дошъл” в родния край, се обърна към държавния глава кметът на общината Йордан Стефанов. За миналото, настоящето и бъдещето на Ковачевци разказа той пред почернелия от хора площад.
Визитата ми тук в никакъв случай не е официална. Това е дълбоко лично посещение, което ме връща години назад, към моите корени, обърна се към земляците си българският президент. Той обясни, че преди около век негов прадядо е бил кмет на административната единица, която днес представлява община Ковачевци.
Моят роден край има богато минало, имал е години на възход. Тежкият преход го изправи пред тежки изпитания. Знам, че младите бягат, за да търсят хляб в големите градове. Ние, като държавници сме длъжни да намерим изход от кризата. Защото Ковачевци с прекрасната си природа, с потенциала работна ръка може и трябва да има бъдеще, заяви пред земляците си Първанов. Той се ангажира да помогне за бързото решение на проблемите, свързани с рехабилитацията на пътя Ковачевци-Батановци-Перник- София, защото един модерен транспортен коридор ще направи добре дошли тук всички потенциални инвеститори. Президентът обеща съдействие и за обновяването на НДЕК . Имаше време, в което тук идваха да почиват деца от цяла България и от чужбина. Това също е един сериозен бизнес, който трябва да бъде възроден, каза той. Според държавния глава местният завод “Аматица” също има потенциал, който може да бъде съживен. Неизползвани са засега и възможностите за туризъм, които предоставя язовир “Пчелина”. Тук природните дадености са подходящи за изграждане на хотели, ваканционни селища, модерна спортна база, която да привлича и туристи от Европа. Декларирам, че заедно с местната управа, ще помогне за реализирането на всяка инициатива, която ще работи за обновяването на Ковачевци, заяви президентът пред участниците в митинга, преди да отпътува към родното си село Косача.
Тук на площада го чакаше цялото село. “Доживяхме, чедо...” почти проплака 96-годишната Гуна Георгиева - най-старата жителка в цялата община.
Камбаната на обновената черква “Св.Архангел Михаил” близо час звъня като за голям празник. Храмът, в който е приел светото кръщение президентът, е бил изграден през 1865 година, пет години по-късно тук Апостолът заклел революционния комитет на селото. През 1997 година черквата била пред рухване и косачани започнали да събират средства за обновяването й. Над 21 000 лв. дарили спонсори за реконструкцията й. 1 500 лв. дал лично държавният глава. В събота в обновения храм бе отслужен празничен водосвет от архиепископ Николай. Две икони - на Св.Иван Рилски и на братята равноапостоли Св.Св. Кирил и Методий подариха на черквата Георги и Зорка Първанови, които запалиха и свещичка за своите починали близки. Президентът обеща да помогне на Инициативния комитет в селото за организиране родова среща през пролетта и за археологически разкопки в околностите на местния манасатир “Св. Дух”, чиито основи датират още от средновековието, а слeд това да съдейства и за реставрацията на обителта.
Преди да отпътува към столицата Георги Първанов и съпругата му поднесоха цветя пред паметниците на загиналите във войните косачани.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система