Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.02.2005 г.
Съветниците за пореден път разделени за структурата
Съветници искат 50 бона глоба заради мръсотията в Радомир
Столичният изнасилвач, хванат край Кладница на свобода
Съветниците за пореден път разделени за структурата
Юлия КУЛИНСКА
   И на това заседание на местния минипарламент отново не достигна един глас, за да бъде утвърдена структурата на общинската администрация. Общинските съветници гласуваха единствено сегашната й численост да бъде увеличена с още 11 човека. Те ще бъдат назначени в отдел “Местни данъци и такси”, след като на предишната сесия ОбС реши Община Перник сама да събира налозите.
Вчерашното заседание на пернишките избраници започна с традиционните питания към кмета инж. Антоанета Георгиева. Те бяха направени от зам. председателя на ОбС Милан Миланов и от съветниците Симеон Георгиев и д-р Русалин Арнаудов. Въпросите бяха свързани с подмяната на трафопоста в МБАЛ “Рахила Ангелова” и ремонта на асансьорната уредба в здравното заведение. За целта местният минипарламент отпусна през миналата година съответно 40 хиляди и 20 хиляди лева. Общинските съветници се притесняваха, че ремонтните дейности все още не са започнали и има реална опасност от аварии. Кметът инж. Георгиева обясни, че има сключен договор с фирма за извършването на ремонтите, подписан на 8 септември м.г. Тя каза, че наистина графиците за това не са спазени, но уточни, че пернишката болница не е само на нашия град, а на още 6 общини, които досега не са направили нищо за подобряване на финансовото й състояние.
Общинските съветници гласуваха 27-те точки от предварително предложения дневен ред на заседанието, като към тях прибавиха още 3 нови. Те гласуваха приемането на Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища, като направиха малки изменения. От документа отпадна раздел II, който се отнасяше до общинските терени, предназначени за жилищно строителство. Местният минипарламент не наложи мораториум върху продажбата на общинските жилища, собственост на общината. Той прие промените, предложени от кмета инж. Антоанета Георгиева в разпределението на общинските домове по брой, вид и местонахождение. Общинските съветници приеха изменение на Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на Община Перник. Промяната гласи, че омбудсманът се избира от ОбС по писмено предложение на общинските съветници, като всеки от тях може да прави предложение за неговия избор.
По предложение на 27 пернишки избраници 4-мата зам. председатели ще получават вече не само заплата, а и пари за участие в работата на постоянните комисии и за участие в заседанията. Това са съответно 15 и 6 на сто от заплатата на председателя на ОбС. С малки изменения бяха гласувани изменение и допълнение на Наредба N 1 за обществения ред на територията на Община Перник. Те са на основание на Закона за закрила на детето и на Наредбата за закрила на деца на обществени места. Промените в нормативния документ регламентират въвеждането на по-строги мерки за охрана при провеждането на организирани прояви на деца на обществени места, поради потенциална опасност от терористични атаки и други рискове, както и предотвратяването наличието на прояви на агресивно поведение на малчуганите спрямо своите връстници, довели до фатални за живота и здравето им последици. Бяха утвърдени кандидатурите на 35 съдебни заседатели към Пернишкия окръжен съд и на 3 резервни, които ще бъдат предложени за окончателен избор от съдийската колегия на Софийския апелативен съд. Гласувана беше Комплексна програма за намаляване на нивата на замърсителите и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух на Община Перник. Две улици в с. Студена вече ще носят имената “Бор” и “Витоша” и ще бъдат включени в класификатора за териториално деление.
Общинските съветници не гласуваха предложението на зам. председателя Милан Миланов относно освобождаването от такса сметосъбиране и сметоизвозване на имоти, които не се ползват през цялата година. Мотивите на пернишките избраници беше, че промени в тази сфера не могат да се правят по това време на бюджетната година. Да бъдат обявени за публична общинска собственост 169 броя обекти и терени, дадоха своето съгласие общинските съветници. Два имота общинска собственост бяха гласувани за продажба. Единият е недовършената сграда на училище в с. Рударци, към която са проявили интерес за закупуване управителите на специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация “Есперанца” София. Другият обект е за построяване на супермаркет и паркинг към него в кв. Твърди ливади”.
Местният минипарламент даде съгласието си по принцип да започне процедура по деление на обща собственост на Община Перник и “Благоустройствени строежи” ООД. Начинът и подробностите ще бъдат уточнени допълнително между кметската управа и ръководството на дружеството. Общинските съветници отказаха на кмета инж. Георгиева да предприеме процедура за изваждането от дългосрочните материални активи на “Комуналстрой” ЕООД на II и III етаж, както и те да бъдат изключени от програмата за приватизация на Общината за 2005 година. Но от нея беше изваден общински обект-помещение, намиращо се на ул. Кракра” 63 /бивш руски кореком/, където остават да се помещават офисите на Държавно лесничейство - Радомир. Общинският съвет прие предложенията за обема на ползване на Общинския горски фонд през 2005 година, начинът за ползването на горския общински фонд, както и тарифата за таксите на корен на облите горски материали, дървата за горене и вършината, добити от него. Бяха гласувани оценки на 4 нови общински обекти, които да бъдат обявени за продажба чрез публично обявен конкурс.
Общинските съветници уважиха молбата на перничанка за опрощаване на надвзети дължими суми. Инж. Ненко Темелков ще представлява местния минипарламент в Областния съвет за развитие към Областната управа гласуваха пернишките избраници. Те освободиха директорът на РЦЗ Антоанета Григорова от комисията за провеждане на избор на управител на Профилакториума поради отсъствие в чужбина и гласуваха на нейно място да бъде д-р Божидар Божков-директор на Дирекция “Медицински дейности” към РЦЗ. Поради подадена оставка на д-р Георги Драганов като секретар и член на същата комисия на негово място беше избран д-р Валери Димитров.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система