Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.02.2005 г.
Перник за първи път на туристическа борса
С хляб и сол посрещнаха новия кмет в Радомир
Шивачки масово напускат “Елена Георгиева”
Перник за първи път на туристическа борса
Станислава БОЯНОВА
   Международна туристическа борса “Ваканция 2005” бе открита вчера в Националния дворец на културата в София. За първи път в рекламния форум, чието издание е 22-ро участва и община Перник. На официалното откриване присъства кметът Антоанета Георгиева, зам. кметът Зоя Асенова, кметът на с. Ярджиловци Григор Христов и представители от отдел “Култура”.
Тази година туристическата борса се провежда под мотото “Заложете на професионализма”. В нея участват общини, туристически фирми, сдружения и асоциации, както и нестопански организации, каза на откриването зам. министърът по туризма Димитър Хаджи Николов.
На щанда на община Перник в НДК посетителите на форума се запознаха с рекламни материали изготвени за популяризацията на предстоящото 16-то издание на Международния маскараден фестивал “Сурова”, който ще се проведе в Перник през 2006 год., на разположение бяха и рекламно-информационни материали за Перник и Общината. В дните на борсата ще се прожектират видеоматериали от 15-ия Маскараден фестивал.
Своебразна атракция за посетителите вчера бе играта на маскарадната група от с. Ярджиловци. Те представиха обичая “Сурвакарска сватба”.
Община Перник е от 76, която набра куража и даде заявка за участие във форума. По този начин тя доказва, че има бъдеще в сферата на туризма. За сега нямаме оферти, защото ние сме непознат район за тях. Вече се свързахме с голями тур операторски фирими, от които ще очакваме предложения, заяви кметът Антоанета Георгиева.
Несъмнено най- значимата туристическа атракция в областа е провеждащия се всяка четна година в Перник Международен фестивал на Маскарадните игри. Той е най - авторитетната в България и на Балканите изява на автентичните народни игри и обичаи с маски. Популяризира уникална ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция, водеща началото си от езически времена и съхранена до днес. Фестивалът се организира от кметството в Перник от 1966 год. От 1985 год. има статут на международен. От 1995 год. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно във фестивала участват около 5 000 човека в над 90 маскарадни групи от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка,
На щанда на община Перник в НДК бе представен и културния календар за 2006 год. Атракцията в него е Международният фестивал на маскарадните игри. Бляскав фееричен спектакъл, огньове и илюминации ще открият фестивала вечерта на 27 януари. На 28 и 29 в центъра и по улиците на града групи от цялата страна ще показват колорита на своите игри и неповторими маски и костюми. Гостуващите чуждестранни групи от Европа и света ще демонстрират традиции, песни и танци. Детски карнавал ще допълни веселието. Игрите с маски се свързват със смяната на старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата. Символиката им е насочена към прогонване на злите сили.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система