Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 24.03.2005 г.
Вицепремиерът Николай Василев откри две комютърни зали
Над 2 милиона лева дължат ромите за ток
След 10 години пътищата ни ще са модерни
Вицепремиерът Николай Василев откри две комютърни зали
Юлия КУЛИНСКА
   Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев, който посети Перник вчера, откри две компютърни зали по проекта i-клас в две училища - в ГПЧЕ “Симеон Радев” и в Професионалната гимназия по икономика. Досега 15 училища в Пернишка област получиха 140 компютъра и периферна техника от транспортното ведомство. Компютъризацията на учебните заведения е в изпълнение на мащбна програма i-България на правителството за ускорено изграждане на информационно общество. Тя има за цел да преодолее изоставането и да изгради базата за развитие на трите основни стълба на това общество-осигуряване на достъп до информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ за мнозинството български граждани, въвеждането на технологиите във всички степени на образованието и развитие на конкурентоспособността на българския ИКТ сектор. Досега за реализацията на програмата са осигурени 10 млн. лева.
С аплодисменти и подредени в шпалир възпитаниците на ГПЧЕ “Симеон Радев” посрещнаха министър Николай Василев и придружаващите го лица - депутатите Теодора Дренска и Явор Милушев, областният управител Димитър Колев, председателят на ОбС Добри Митрев, началникът на РИО на МОН Ахинора Куманова. Всички те бяха приветствани от директора на езиковата гимназия Маргарита Русева.
През изминалата седмица ние получихме 10 компютъра, един сървър, лезерен принтер, мастилено-струен принтер, скенер и токонепрекъсваемо устройсто по програмата i-клас на Министерството на транспорта и съобщенията, с които обзаведохме компютърен кабинет. В него учениците имат щастието да работят с интернет програма и да се запознаят с последните постижения на компютърните технологии , каза г-жа Русева. Тя благодари на министър Николй Василев за жеста и уточни, че това е голяма придобивка на пернишката езикова гимназия.
Напълно споделям вашите емоции и вашите усмивки, тъй като не преди много време и аз бях ученик в езикова гимназия и защото вие, младите хора на Перник, талантливите ученици, сте бъдещето на този град и на страната, каза министър Николай Василев. Излишно е точно вас да убеждавам защо въвеждането на съвременни компютърни и информационни технологии във всяко българско училище е изключително важен приоритет. Убеден съм, че независимо каква професия ще изберете един ден, ще бъдете много по-конкурентно способни и успели в живота и кариерата, ако владеете добре чужди езици и ако владеете добре информационни технологии. Вашата гимназия е една от първите 800 български училища, което получават компютърна техника, уточни вицепремиерът.
Благодарствено писмо от колектива на училището и от учениците и плакет на учебното заведение получи г-н Василев. Той откри комютърния кабинет, даде интервю за училищното радио на ГПЧЕ”Симеон Радев”, след което се срещна с преподавателите и ръководството на учебното заведения.
С цветя и аплодисменти бяха посрещнати високите гости, водени от Николай Василев и в Професионалната гимназия по икономика в Перник. С думи на благодарност за предоставената компютърна техника на учебното заведение се обърна лично към вицепремиера директорът Светла Спасова. Тя подчерта, че новата придобивка ще спомогне за издигане на равнището на обучение на учениците не само по информатика и информационни технологии, но по специалните предмети. По този начин възпитаниците на учебното заведение ще усвояват по-пълноценно учебния материал и ще се чувстват наравно със своите европейски връстници.
Чувствам всички вас като свои колеги, тъй като и аз съм изучавал икономически науки, каза в приветствието си Николай Василев. В моменти като този сме сигурни, че младите хора са истинското най-голямо наше богатство, защото вие сте бъдещето на България. Влизането ни в Европейския съюз не е само подписване на документи и сключване на договори, става дума за много, много работа, за много труд и за много учение. Ние считаме, че основна ценност днес е българските ученици да имат равния шанс да получат модерно образование и да бъдат конкурентноспособни на европейския пазар, уточни г-н Василев.
Той откри новата комютърна зала и разговаря с младите журналисти, които го поканиха да участва в предаване на училщното радио “Престиж”. Интервюто се предаваше и на монитор във фоайето на гимназията чрез дигитална камера и беше чуто и видяно от много от нейните възпитаници. Министър Василев се срещна и с педагогическия колектив на гимназията по икономика. Той сподели идеята на правителството до 2006 година във всички български училища да бъде осигурен високоскоростен интернет. Проектът ще стартира през тази година, а през 2007 скоростта на достъп до интернет да бъде удвоена. Вицепремиерът каза, че компютъризацията в българските училища е закъсняла с 15 години. Трудно ми е да си отговоря защо след 90 година България изостана толкова много в развитието на инормационните технологии и въвеждането на комютъризацията в цялото образование, но в момента, в който приех поста на министър на транспорта и съобщенията през 2003 година и отговарям за развитие на информационното общество в България внесох в Министерския съвет идеята във всяко бълагрско училище до края на тази учебна година да получи модерна комютърна зала и се радвам, че срещнах подкрепата на цялото българско общество и на всички държавни институции, уточни за медиите министър Василев.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система