Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 04.05.2005 г.
Спря строителството на регионалното депо за битови отпадъци
Взрив разтърси Бучино на Великден
Проблемът с пазара се политизира предизборно
Спря строителството на регионалното депо за битови отпадъци
Любомира ПЕЛОВА
   Работата по изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци временно е преустановена. Това съобщи вчера на нарочона пресконференция кметът на Община Перник Антоанета Георгиева. Началото на проблема е още от 2004 година, когато се установи, че с акт за държавна собственост теренът е включен в капитала на търговското дружество “Мини открит въгледобив” - Перник и в приватизационната му оценка. За този проблем са уведомени областният управител и МИОСВ. Общинският съвет със свое решение тогава упълномощи кмета Георгиева да започне процедура за безвъзмездно прехвърляне на земята. След като тя бе отказана, бе взето решение за възмездно прехвърляне на право на строеж върху определеният терен за изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци. В деня, в който ОбС взе това решение, приватизационната сделка за “Мини открит въгледобив” вече беше факт, а акциите - джиросани на новия собственик, без да се изчака процедурата по обжалване. Тя вече върви и се чака решението на Върховния административен съд. Междувременно Община Перник предприе процедура по изграждане на подробен устройствен план на терена за депото с оглед на предстоящо отчуждение. Тя бе обжалвана от въгледобивното дружество и на 10 май е насрочено първото заседание на Пернишкия окръжен съд по възникналата конфликтна ситуация и заповедта за подробния устройствен план. Докато съдът не се произнесе по възникналия казус, не може да се предприеме процедура по отчуждение. В същото време новият собственик на отрития въгледобив е заложил въпросния терен пред трето лице и то с решение на Кюстендилски районен съд е сложило запор върху терена и е спряло строителните дейности.
Община Перник е предложила на държавата като вариант за решение на конфликтната ситуация на базата на Закона за държавната собственост обектът да бъде обявен за национален и да бъде извършено отчуждение с решение на министъра на регионалното развитие и благоустрояването. Идеята е отхвърлена. Ако казусът със собствеността не бъде решен в най-кратки срокове, възможно е бъде спряно финансирането по ИСПА, възможно е на страната ни да бъде наложена санкция да се възстановят похарчените средства, уточни кметът Георогиева. По-сериозен обаче ще се окаже проблемът за община Перник , тъй като в момента твърдите битови отпадъци се депонират на временно сметище, чиито капацитет ще бъде изчерпан до две-три години.
Кметът на Перник Антоанета Георгиева е присъствала на поредица от срещи и в МОСВ и във финансовото министерство - националният координатор по ИСПА, на които общината винаги е изразявала готовност и е предпприемала всички действия, необходими за предотвратяването на спирането на проекта, чято стойност е близо 6,5 милиона евро.
До ден днешен никой от управляващите не дава отговор на въпроса как се джиросват акции на едно приватизирано дружество преди да бъде изтекъл срока за обжалването на процедурата. Ако акциите не бяха джиросани веднага ние имахме възможност да проведем разговор с държавното предприятие и да изпълним решението на ОбС за възмездното учредяване на правото на строеж, уточни Георгиева. Новият собственик на открития въгледобив категорично е отказал разговори с община Перник за размера на правото и е поискал да е оператор на депото - нещо което е напълно невъзможно, тъй като то ще обслужва шестте общини на територията на областта и ще бъде управлявано от тях съвместно. Предложена е и замяна на общински терени срещу този за депото, но на него все още няма отговор.
Решения от излизане от омагьосания кръг има, но те са вече единствено и само в правомощията на държавните институции, заяви Георгиева. Община Перник направи абсолютно всичко, каквото е било договаряно, обсъждано и уточнено при срещите в различните висши ведомства. Проблемът е че между тях отсъства всякаква координация, поясни кметът на Перник. Тревожен е фактът, че докато общината е поставена в патова ситуация, тече срокът за изпълнение на проекта. Днешният проблем е заложен още през 1999 година, когато проектът за депо влиза в Националния план за регионално развитие. Тогава са съставени и актовете за общинска собственост , които са на базата на решение на Министерския съвет за прехвърляне на собствеността от Мини-Перник под разпореждането на общината. Тогава процедурата не е приключена административно и едва през 2003 година областният управител прави акт за държавна собственост на терените, на базата на кйто почва процедурата по оценяване и се стигна до днешния конфликт.
Междувременно се е появил и проблемът с глините, тъй като проектът е разработен на базата на добива им от минни терени, които според джиросани акции са частни, а по съдебна процедура- държавни.
Можеше ли да бъде избегнат скандалът?Да, ако Общинският съвет между двете сесии, на които бяха вземани решенията за безвъзмездно и възмездно прехвърляне на терена не беше ограничил правомощията на кмета по отношение на извършване на сделки с общинско имущество до 10 000 лв. Сега вече Пернишката община се оказа в ситуация , която може да се окаже фатална, тъй като тя няма финансов ресурс сама да строи скъпото депо, уточни Георгиева.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система