Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 25.05.2005 г.
Най-българския празник почетоха перничани
Шестгодишни момичета първи на Парада на близнаците
“Коалиция на розата” втора в РИК
Най-българския празник почетоха перничани
Юлия КУЛИНСКА, Станислава БОЯНОВА
   ...”Върви, народе, възродени...” Всяко песен е есно начало. Или всяко начало всъщност е песен-на духа, на прозрението, на волята. За нас, българите, то започва от великото дело на двамата солунски братя, които създадоха буквите и дадоха “на вси славяни книги да четата”. Тя е майска тази песен,защото химновата й звучност и ритъм са неделими от буйното цъфтене и аромата на един празник, безподобен и единствен за всички епохи, континенти и народи.
Тя е пролетна тази песен, защото само неудържимото и велико възраждане на приподата може да се сравни с онова, което са сторили двамата първоапастоли и техните последователи в едно време на схоластика, безпросветност и клирска тирания.
Не случайно светите братя Кирил и Методий са обявени от първия папа славянин Йоан Павел ІІ за съпокровители на Европа, защото възникването на славянската писменост бележи огромна промяна не само в историческия живот на славяните, но на цялата европейска цивилизация. Но чак сега Европа ще приеме българския език и българските букви за официални. Защото България отново е желана в голямото европейско семейство, където ще заеме своето заслужено място.
С химна и издигане знамената на Република България и на Перник, започна тържеството по случай Деня на славнаската писменост и на българската просвета и култира 24 май на площад “Кракра”. В празничното шествие, посветено на делото на славянските първоучители Кирил и Методий се включиха 23 пернишки училища. Дефилето бе водено от мажоретния състав на най-старото школо в нашия град-VI-то СОУ, което наскоро отбеляза 162-та си годишнина.
Сред официалните гости бяха водачът на листата на ОДС Христо Марков, първият в кандидат-депутатския списък на “Коалиция за България” Ангел Найденов, зам. обл. управител Методи Петров, кметът на Община Перник инж. Антоанета Георгиева, представители на кметската администрация, общински съветници и лидери на политически формации. Да поздравят перничани с най-българския празник тук бе и чуждестранната делегация от побратимения с Перник град Рожае - Събрия и Черна гора.
“Върви, народе възродени...”! Народът ни ще върви напред, така, както е вървял през вековете, ако дълбоко в себе си помни и тачи паметта на двамата свети братя Кирил и Методий. На онези първоапостоли, които ни подариха буквите и ни направиха окати, дадоха в сърцата ни вярата и ни съпроводиха през вековете, за да достигнем днес с ясното съзнание, че сме длъжни да завещаем на децата си всичко онова, на което сме се научили. За да пребъде България, за да пребъде нашия Перник! Поклон на всички онези, които със своя труд са дали възможността на българите да станат можещи и знаещи, да открият света. Днес на този чудесен и най-български празник, аз се обръщам към своя първи учител, към моя първи артист, музикант и към всички онези, които са ми открили погледа към света и са ме накарали да се чувствам горда, че съм българка. Поклон пред вашия труд, за който всеки един е запазил в своето сърце едно мъничко кътче и го е предал на тези, които идват след него, каза в словото си кметът на Общината Антоанета Георгиева.
Сред дефилиращите на площада се включиха и възпитаниците на V-то СОУ “Петко Рачов Славейков”. В школото се обучават над 600 ученици. Третото дефилиращо училище на празника беше СОУ “Д-р Петър Берон” в него се бяха включили и гостите от побратимения ни град Рожае. С флаговете на Република България и Европейския съюз преминаха учениците от ОУ “Св. Константин Кирил Философ”, които за кратко време се утвърдиха като призьори в множество образователни, културни и спортни инициативи.
Празничният ден продължи с концерт на формациите към Обединения детски комплекс, Общинския младежки дом и възпитаници от 12-то и 13-то Основно училище.
Няма българско сърце, което да не трепне, когато чуе “Върви, народе възродени...”.Защото точно днес, всички ние имаме нужда от второ покръстване, за да отвърнем очи от тленните неща и все повече да откриваме контурите на собственото си спасение, докосвайки се до духовното. Защото нашият народ е оцелял, доказвайки и докосвайки се до светостта на словото и книжнината. През всичките превратности на епохи и събития това е била единствената светлина след Бог. И точно сега, във времето на връхлитаща ни бездуховност, ние трябва да намерим сили да превъзмогнем в себе нравствения апокалипсис. Трябва неистова да търсим устоите на духовността, на нацията, която жадно търси приобщаването ни към голямото европейско семейство...
За да поеят горди и недостижими нашите деца и внуци и техните деца и внуци вечния български химн”Върви, народе,възродени”.
За да я има България...
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система