Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 26.05.2005 г.
Жилищен блок изгоря като факла вчера
Утвърдена е процедурата за гласуване на 25 юни
“За тази награда творецът се доказва цял живот!”
Жилищен блок изгоря като факла вчера
Ели СТОИЧКОВА, Станислава БОЯНОВА
   12 ромски фамилии останаха без подслон, след като блокът, в който живееха, изгоря до основи вчера по обяд. От общината спешно търсиха варианти за временно настаняване на бедстващите 70 човека. Поне една трета от тях са деца на възраст до 3-4 години. Най-малкото сред тях е бебе на 5 дни. За щастие няма жертви и пострадали.
На мястото на трагедията беше лично кметът Антоанета Георгиева, зам-кметовете Дончо Лефтеров и Симеон Симеонов, областният управител Димитър Колев, директорът на “Гражданска защита” Георги Кюркчиев и други.
Къде са децата? Къде са децата? Живи ли са? - питаше жител на изгорелия блок, който спешно беше извикан от работното си място минути след започването на пожара. Притесненият мъж не чуваше обясненията на близките си, че малките са изпратени при съседи, за да не стоят на улицата. Едва повярва, че се е разминал с жестока трагедия. Докато хората му разказваха за случилото се, други даваха първа помощ на съпругата му, която припадна.
Замина цялата ни покъщнина. Всичко, което събирахме с години. Нямаме си вече дом, кършеха ръце стопанките на опожарените апартаменти. Те разказаха, че тук са живеели като нормални хора. Почти всички работели и жилищата им са били добре оборудвани. В огъня обаче били унищожени и DVD-тата, и цветните телевизори, и видеоуредбите. Изгорели са и мебелите, дрехите, документите за самоличност, спестените пари. Имам 5-членно семейство, почти всички работехме, домът ни беше пълен, пълен... Сега останахме на нулата, на улицата, ридаеше Виктория Христова.
Огънят лумнал малко след 11.30 часа. Часове по-късно все още не се знаеше каква е причината за появата на пламъците. Едноетажната сграда - гредоред, пламнала като факла и за нула време била обхваната изцяло от стихията. Първа реагирала майката на 5-дневното бебе. Веднага след това се понесли писъци. Минути по-късно вече било много трудно придвижването през задимените помещения. Въпреки това всички успели да се измъкнат невредими. Жертви няма, благодарим на Бога, доволни бяха и на това потърпевшите. Лансирани бяха различни версии за пожара. Тепърва всяка от тях ще бъде проверявана от органите на реда. Според едни огънят е тръгнал от външната част на сградата, където преминавала старата електрическа инсталация. Не сме пускали ток - готвим на газови котлони, категорични бяха домакините. Зяпачи пък обвиниха стопаните от блокчето, че са се опитали да ползват ток нерегламентирано. Затова по-късно на мястото дойде и шефът на “Електроразпределение” клон Перник - инж. Росен Йорданов.
Най-важното е, че няма жертви, каза кметът на Перник инж. Антоанета Георгиева. Всички хора, които живеят там, се бяха евакуирали. В момента се опитваме да осъществим връзка с живущите, които работят в Лобош, за да дойдат и да се погрижат за децата си. Търсим възможност за настаняване на семействата. Трябва да осигурим жилище на 70 души. Общината няма свободен общински фонд, каза още кметът на града. Засега възможният вариант е настаняване в Хумни дол. За решаване на проблема вече е сформирана комисия. На първо време от общината ще дадат по 500 лева на пострадалите, за да се снабядт с най-необходимото. От “Гражданска защита” пък обещаха, че ще осигурят постелъчен материал и посуда. От кметството ще съдействат по-скоро да бъдат извадени нови документи за самоличност на хората, чиито лични карти са били изпепелени.
Ромите имаха претенции за това къде да бъдат настанени. Настояваха това да стане в общежития или в училища, а не в блокчетата в квартал Хумни дол.
С часове пернишките огнеборци се бориха със стихията. Те действаха всеотдайно, въпреки риска от избухване на газовите бутилки. Зяпачите станаха свидетели на срутването на покрива и на стрехите. Освен това всички се бяха нагълтали със задушлив дим. Сега не е нищо, в началото димът беше като плътна пелена, казаха свидетели на възникването на пожара. Униформени полицаи бяха отцепили района и не допускаха приближаване до опасния обект.
След спешно заседание на общинската комисия по бедствия, аварии и катастрофи, чиито председател е кметът Георгиева, бе решено пострадалите, които няма къде да се подслонят в момента, да прекарат нощта в скривалището на Гражданска защита при съда. От утре те ще бъдат настанени в помещенията на бившето Инфекциозно отделение на болницата, където вече започна възстановяването на водоснабдяването и електрозахранването. В късния следобед вчера на пострадалите семейства вече бяха раздадени одеала и спално бельо, информираха от общината.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система