Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 18.07.2005 г.
Общинската болница в Радомир изпада в “клинична смърт” !?
Кариери предизвикват раздори в Студена
Кооперация “Струмона” оцелява на магия
Общинската болница в Радомир изпада в “клинична смърт” !?
Любомира ПЕЛОВА
   Оцеляването на общинската болница в Радомир е под въпрос. Това стана ясно от отчета на управителя й д-р Ивиан Бенишев. Здравното заведение е затънало в борчове. В края на първото тримесечие на тази година за медикаменти и медицински консумативи болницата дължи 81 346 лв. Неразплатените сметки за водата са на стойност 4 184 лв., други непокрити плащания са за 28 328 лв. Най-големи са борчовете за консумираната ел.енергия в размер на 143 436 лв., въпреки че здравното заведение е успяло частично да погаси борча, внасяйки около 16 000 лв. Това обаче, не крие притесненията си д-р Бенишев, не решава проблема с ел.захранването, тъй като “Електроразпределение” вече е завело дело срещу болницата, която може да спре приема на пациенти, ако енергийното дружество й дръпне шалтера или й блокира финансовите средства. Общият размер на загубите на “МБАЛ - Радомир” ЕООД възлиза на 445 000 лв., което представлява 93 процента от собствения капитал на дружеството и 98 процента от основния капитал.
Отрицателната тенденция същестува от три години и за проблемите е бил алармиран нееднократно принципалът - Общинският съвет, в чиито прерогативи е било решението на проблема. От там обаче реакцията е била нулева. А дълговете са продължили да растат, заради липсата на постъпления от общинския бюджет към болницата. През 2004 година за здравното заведение не е отпусната нито една стотинка. За 2005 г. постъпленията са едва 25 000 лв., с които разплатени 10 000 лв от старите борчове за медикаменти и 15 000 лв гориво за отминалия отоплителен сезон. Единствените пари, които постъпват в болницата, са от НЗОК и Здравното министерство. Пак в прерогативите на ОбС е било и /не/формирането на резервен капитал чрез допълнително придобиване на собственост.
Въпреки тежкото си финансово състояние, болницата през последните години не е оставила без качествена медицинска помощ и лечение нито един болен от трите общини - Радомирска, Ковачевска и Земенска, обслужвани от нея. Само през първите три месеца на годината през отделенията са преминали близо 500 болни по двадесет клинични пътеки, на базата на сключения с НЗОК рамков договор за 2005 година. Здравното заведение е извършвало и медикодиагностична дейност, обслужвайки и пациенти на доболнична помощ, нуждаещи се от специализирани консултации, клинико-лабораторни, рентгенологични и ехографски изследвания. Благодарение на усилията на управителя д-р Ивиан Бенишев, който от десет години оглавява здравното заведение, то е обновило чувствително материално-техническата си база. Пред пуск е ново, модерно АГ-отделение, закупена е модерна апаратура. Затова съветниците отказаха да гласуват поисканото от зам.-кмета Василка Стоилова уволнение на управителя на общинската болница.
На последното си заседание местният минипарламент прие отчета на д-р Бенишев за управлението на “МБАЛ - Радомир” ЕООД за цялата 2004 и първото тримесечие на 2005 година и препоръча на градоначалника инж.Стойчев при актуализацията на тазгодишния бюджет да се заложат по-големи средства за здравното заведение. Кметът и управителят на общинската болница трябва спешно да разработят и специална програма, в която да заложат критерии за излизането й от кризисната ситуация.
На сесията в петък бяха приети отчетите и на ДКЦ в града и “Стоматологичен център I - Радомир” ЕООД.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система