Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 10.08.2005 г.
В Ярджиловци пият вода с манган...
Перничани откликнаха на апела на БЧК
Благодарим на хората с добри сърца...
В Ярджиловци пият вода с манган...
Любомира ПЕЛОВА
   Едно от най-големите села в Пернишка община- Ярджиловци, няма изграден водопровод, който да го свързва с единствения за района питеен водоизточник - язовир “Студена”. Стотици семейства тук разчитат само на кладенците в дворовете си за живителната течност. Половината от тях са трайно на режим. Имало идея резервоарът в Кръстина махала да се свърже с помпената станция. Тя не е реализирана заради липсата на средства. За да бъде решен проблемът, през 2002 и 2003 година, по инициатива на кмета Григор Христов били направени няколко сондажа за допълнително водохващане в различни райони на селото. Анализите на питейната течност обаче показали, че съдържанието на манган надхвърля от пет до двадесет и пет пъти пределно допустимите концентрации. Навярно и в кладенците по дворовете картината е аналогична, но никой не е правил изследване на годността на водата, която пият местните хора, не крие притесненията си местният първенец.
Сега той настоява да бъде извършен анализ и на водата в кладенците, за да се изясни годността й за консумация, тъй като превишеното съдържание на манган се отразява негативно на цялата нервна система, опасно е и за диабетно болните.
Според кмета на Ярджиловци Христов, реално проблемът с питейната вода в селото може да бъде решен ако бъде реализиран готовият идеен проект за свързването на селото със съществуващия водопровод от язвори “Студена” до бившия циментов завод “Гранитоид” в Батановци.
Ако той бъде изграден, ще стане възможно да се помогне и на съседните села Лесковец и Черна гора. Към тях ще бъде пуснат паралелен на сегашния стар, от етернитови тръби, често авариращ водопровод. Новата отсечка ще е с дължина около 2 км и ще е с по-широки тръби.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система