Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 28.09.2005 г.
Столична адвокатка провали делото за източени 4,8 млн
А.Георгиева: Перник представи България в Европа
Перничани трябва да живеят в чиста община!
Столична адвокатка провали делото за източени 4,8 млн
Любомира ПЕЛОВА
   Отсъствието на столична адвокатка, поела защитата на 32-годишния Стойчо Радев Колев от софийското село Кокаляне, провали вчера началото на съдебното дирене срещу него. Той е подведен под съдебна отговорност за източени и преведени в чужди банки чрез 140 превода 4 766 000 лв. в евро и долари от фиктивни сделки.
Престъплението е извършено през периода октомври 2001 - юли 2003 година.
Началото на далаверата е поставено на 26 април 2001 година, когато в България като пътник влиза 33-годишният молдовски гражданин Анатолий Грозава. На 9 май той регистрира в Пернишкия съд фирма “Конто” ЕООД, като упълномощава Стойчо Колев да го предсталвява и да управлява дружеството. Още в деня на регистрацията молдовецът напуска България и до момента няма данни да се е връщал обратно у нас.
На 28 май 2001 г. Колев прави данъчна регистрация на фирмата, открива й банкови сметки в левове и във валута, декларирайки, че само той от “Конто” има право да се разпорежда с тях. И въпреки че по данни на Агенция “Митници” дружеството до края на 2001 година не е осъществило никакъв внос, а за целия период, разглеждан в обвинителния акт реалните сделки, извършени от фирмата са едва 17, Колев е направил 140 банкови превода в чужбина за фиктивен внос от десетки държави от Европа, Азия, Америка. Парите първо са влизали във валутните сметки на “Конто” ЕООД, после са преразпределяни към реални фирми зад граница за уж извършен внос на техни продукти. Преводите са правени с проформа фактури, на които няма подпис нито на доставчик, нито на получател, според изискванията на Закона за счетоводството. Фактурите не са отразени и в данъчните декларации, което е абсолютно задължително, според действащите в България закони. Установени са и много други нарушения на нормативната уредба, чрез които се реализира неправомерно печалба и основно се източва ДДС.
Срещу Колев е повдигнато обвинение по чл.250 от Наказателния кодекс за превеждане на суми по банков път извън страната чрез използване на неистински, подправени документи или документи с невярно съдържание. Наказанието е лишаване от свобода до 10 години и глоба до размера на двойната стойност на преводите. Ако обвиняемият бъде признат за виновен, тя може да достигне до 9,5 милиона лв.
По решение на Софийски апелативен съд, Стойчо Колев е на свобода срещу парична гаранция от 15 000 лв.
Името на молдовския гражданин Анатолий Грозава се свързва у нас със скандал от 2001 година, когато друга негова фирма - “Граси Мо”, бе хваната да осъществява контрабанден внос от Холандия на пилешко месо, пилешки бутчета и субпродукти.
Вчера Колев пък бе официално предупреден, че ако за следващото съдебно заседание на 18 октомври не осигури присъствието на адвокатката си в съдебната зала, ще му бъде назначена служебна защита и на делото ще бъде даден ход. Предупреждение за парична глоба и принудително довеждане в съда бе направено и за една от редовно призованите, но неявили се за заседанието свидетелки.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система