Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 07.11.2005 г.
Симеон Желев стана кмет на кметство Изток с 55,62 %
Гонят журналисти от съдебна зала
Убиецът на 17-годишния Кристин проговори пред съда
Симеон Желев стана кмет на кметство Изток с 55,62 %
   Изключително драматичен се оказа денят на балотажа за гласоподавателите от най-голямото кметство на Община Перник - Изток. Прогнозите, че голямата Архангелова задушница ще доведе до отлив на гласоподаватели, не се оправдаха. Избирателната активност скочи най-вече в следобедните часове. Пред урните този път застанаха и по-голям брой млади хора, опровергавайки твърденията, че са апатични към бъдещето на квартала, в който живеят. Денят на вота приключи в 19 часа.
Общинската избирателна комисия, след продължително заседание и консултации с ЦИКМИ, обяви едва вчера, в 15,30 часа кандидатът на обединената десница Симеон Желев за избран за кмет на кметство Изток.
СПОРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ДАННИ НА ОИК
в събота избирателната активност на имащите право на вот в кв.Изток бе по-висока в сравнение с тази от миналата седмица с близо четири пункта. Тогава гласуваха 18,6 процента от избирателите, на балотажа процентът скочи на 22,36 на сто. И на 5 ноември бяха отворени 34 секции в кварталите Мошино и Изток. 24 118 бяха включени в избирателните списъци, 10 са допълнително записаните в тях. Според окончателните резултати на ОИК, правото си на вот са упражнили 5 394 избиратели. Намерените пликове без бюлетини са 27, 20 са били пликовете с недействителни бюлетини. Действителните гласове са били 5 347. За Симеон Желев са гласували 2 947 души или 55,62 на сто от имащите право на вот. Опонентката му Снежанка Викторова взе 2 343 гласа или 44,38 процента от вота на участвалите в частичните местни избори за кмет на кметство Изток.
Протоколът, с който изборът на кандидатът на обединената десница бе обявен за избран за кмет на най-голямото пернишко кметство Изток, в което живеят над 30 000 души, е подписан със становище “против” от девет от общо 11-те члена на комисията. Десет от тях отделно заявиха писмено особеното си мнение. Това са председателят на ОИК Анелия Минчева, Аделина Балканджийска, Кубрат Николов, Аделина Стоянова, Румен Кирилов, Емилия Павлова, Дорина Дончева, Петър Петров, Цветелина Якимова и Диана Събчева.
В ИЗЛОЖЕНОТО ОТДЕЛНО ПИСМЕНО СТАНОВИЩЕ СЕ КАЗВА:
“Съгласно чл.101 от Закона за местните избори, изборният резултат се определя на основание на получените данни от протоколите на СИК, като за избран се счита кандидатът получил повече от половината от действителните гласове. Видно от приетите протоколи на секционните комисии, 14 или 41 процента от тях, са подписани с особено мнение от болшинството им членове, а 21 или 62 процента от общия брой са приложили констативни протоколи с едни и същи данни, отразяващи намерени белязани пликове.
От друга страна, според анализа на протокола за приемане и предаване на бюлетините, съпоставен със секционните протоколи, отразяващи действителните и недействителните гласове е видно, че в над 59 процента от общия брой протоколи на СИК са намерени над 520 бюлетини с N5 повече от дадените за гласуване. В ОИК -Перник по време на изборния ден са депозирани молби, сигнализиращи за нарушения. Същите са отбелязани и от СИК в констативните протоколи. Основателността на тези молби ОИК - Перник установи след приемане на секционните протоколи и протоколи за прием на бюлетини. Обстоятелството, че са намерени бюлетини и пликове извън секциите се установи и от актове за установяване на административно нарушение на две лица, задържани при рутинна проверка на органите на II РПУ. У тях бяха намерени 43 бюлетини с N5 и пликове.Всички тези констатации навеждат на извода, че въпреки резултата, определен на база на действителни гласове, отразен в протоколите на СИК, при проведеното гласуване са допуснати сериозни нарушения. ЗМИ не е предвидил механизъм да бъдат отразени върху изборния резултат, но са от съществено значение и биха оказали влияние върху него, поради което смятаме, че това води до опорочаване на самото провеждане на изборния ден, както и приетите от нас протоколи на СИК, които според самия закон са без допуснати грешки.”
Протоколът за избора ще бъде изпратен в ЦИКМИ, която вчера заседаваше извънредно заради “случая Перник”. Какви ще са последиците и за избрания, според решението на ОИК, кмет и за опонентката му Снежанка Викторова, никой не се нае да коментира. Ясно е само, че и частичните избори отиват в съда и служителите на Темида ще имат последна дума по казуса. Така се повтаря историята, свързана с изборите за местни органи на самоуправление от 2003 година.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система