Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.02.2006 г.
След 10 години размразиха строителството на “Раянци”
Италианска фирма ще строи завод за подемници във Върба
Подхвърленото в студа бебе беше изписано от болницата
След 10 години размразиха строителството на “Раянци”
Юлия КУЛИНСКА
   40 млн. лева ще струва препроектирането и доизграждането на язовир “Раянци” в Ковачевска община, съобщи зам. областният управител Иван Стоицев. Това решение е взето вчера на дискусионна среща, организирана по инициатива на губернатора Иван Димитров. Освен него, в нея са участвали народните представители инж. Ненко Темелков, Росица Янакиева и Татяна Калканова, кметовете и председателите на ОбС от 6-те общини на Пернишка област, представители на досегашния изпълнител “Хидрострой” и на бившата проектантска организация “Водоканалпроект”.
Дискутирали възможностите за актуализиране на проектите и строителството на водоема. Идеята е всички общини с изключение на Трън да бъдат включени в новата система, обясни Иван Стоицев. Приехме, че изграждането на язовир “Раянци” е крайно наложително и актуално, поради очакващите ни сухи сезони, които могат да доведат областта до ситуация на безводие. А това е равно на бедствие. Обединихме се около предложението да не се променят проектните възможности - да не се намалява обемът на язовира, който е 26 млн. кубика и височината на стената, която е 65 метра. Работният обем на водоема е 22 млн. куб. метра вода, или почти колкото този на язовир “Студена”. На този единствен водоизточник за областта не е правен никакъв ремонт вече 50 години, и не е чистена т.н. чашка, която вече е унищожила 1/3 от ефективния му обем. Ако започне почистването на “Студена”, Пернишка област ще остане без вода. Живителната течност в близките години ще стане стратегическа “стока”. С пускането на “Раянци” освен целият воден пръстен, който ще бъде изграден, ще се задоволи с вода цялата област, уточни Иван Стоицев.
На дискусията са били начертани и основните проблеми, които съпътстват реализацията на идеята. Първият от тях е, че изграждането на язовира е спряно през 1997 година. Но няма подписан акт 10, който регламентира замразяването и оттогава “Хидрострой” и “В и К” охраняват обекта, за да не се унищожи и това, което е направено. В самите общини вътрешната водопреносна мрежа не е готова да поеме новите дебити, което не изключва тежки аварии. Проблем е, че за нейната подмяна няма средства. Няма кой да финансира един такъв обект, който за областната управа е приоритетен и актуален, само предпроектното и актуализирано проектиране да струва около 250-300 хиляди лева. Досега за играждането на язовира са похарчени около 13 млн. долара. Това е и една от причините да се започне ново строителство.
Около осигуряването на средства възникнаха много коментари от участниците в срещата, каза Иван Стоицев. Най-трудно реализуема е идеята това да стане от държавния бюджет. От него може да се намерят пари само за препроектирането, което трябва да стане още тази година и частично за изпълнение на строителните работи, които да започнат след година-две. Проблем има с връщането на горите и земята, някои терени, от които попадат в района на строителството, но това може да бъде решено в близки срокове. Язовирът ще бъде изграден само за питейни битови нужди. Той ще бъде вододайна зона със съответните изисквания от гледна точка на охраняемост на подобни водоеми. По всичко личи, че трябва да се изгради държавна структура като юридическо лице, която да стане собственик на язовир “Раянци” тъй като водите е държавна собственост. Вариант е общините да си направят сдружение и да се търси финансиране от фондове, тъй като европейските фондове предпочитат общински и неправителствени организации. Има идея това да стане от кохезионния фонд и това е най-реализируемата. Предстои среща с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов вече на работна среща, на която ще докладваме в работен вариант за готовността на проектантите, “Хидрострой” и “В и К” да поемат обекта. Убеждението на областната управа е, че построяването на язовир “Раянци” е крайно необходимо за Пернишка област и ще направим всичко възможно то да бъде реализирано, уточни зам. областният управител Иван Стоицев.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система