Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 28.05.2002 г.
Народът тръгна по билки и гъби
Четиво за охлюви
До Народното събрание на Р България
ОбС алармира централната власт заради магистралата
Чужденците отворени за сътрудничество
Народът тръгна по билки и гъби
Красимира СТОЙНЕВА
   Дъждовете напоследък, съчетани с топлото време, изкараха мнозина перничани сред природата да запълват дупките в семейния бюджет с бране на гъби, билки и събиране на охлюви. През уикендите могат да се видят тълпи граждани, които пълнят торбите по поляни и горички на Голо бърдо и Витоша.
Брането на билки и гъби и събирането на охлюви е един от източниците на много семейства да подкрепят бюджета си, а за не малко от тях и единственият източник на средства за преживяване. РКС е една от изкупвателните организации в Пернишка област, където килограм бели охлюви се изкупува по 50 ст., а килограм черни - по 40 ст. Акцията по изкупуване на живата стока стартира в началото на май и ще приключи на 30 юни, когато започва размножителния период на охлювите и събирането им е забранено. Исканията към събирачите са черупките на охлюва да не са по-малки от 28 мм. в диаметър. При изкупуването те се пресяват през специални сита, от които по-дребните изпадат и се връщат в природата.
Окачествените охлюви се съхраняват при температура 5-6 градуса, след което се продават на фирмата - износителка. Всички потребителни кооперации в региона изкупуват живата стока.
Кооперациите изкупуват и цвят от глог на цена 10 ст. за килограм. Цвят от бъз с къси дръжки се изкупува по 25-30 ст. за килограм, а на белостволата бреза - до 20-25 ст. за сурови листа и по 50-60 ст. за изсушени.
Гъбите челядинки се изкупуват по 80 ст. до 1 лв., а изсушените манатарки - по 8 до 45 лв., в зависимост от качеството на гъбите. Те задължително се проверяват от специалисти, които следят сред качествените да не е попаднала отровна гъба.
Берачите на билки и гъби трябва предварително да се запознаят как се събират, за да не предават некачествена стока. Необходимо е да се знае коя част от растението при билките кога се събира. Билките се берат само в сухо, по възможност слънчево време и след вдигане на сутрешната роса. Не трябва да се берат части от растиението, които няма да се използват. При събиране на цветове не се допуска нарушаване целостта на билката. Ако се събират от дървета, се забранява чупенето и рязането на клони.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система