Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 29.05.2006 г.
С хляб и сол срещнаха президента Георги Първанов в Радибош
Италиански продуценти даряват Перник
Енергото изключва стопанските абонати
С хляб и сол срещнаха президента Георги Първанов в Радибош
Любомира ПЕЛОВА
   По стародавен български обичай с хляб и сол бе посрещнат държавният глава Георги Първанов в радомирското село Радибош, където се бяха стекли стотици бивши негови жители, гости от Перник и Радомир за тържествата, посветени на 180-годишния юбилей на най-старото в района килийно училище и 8-вековната годишнина на малката, каменна черква "Света Петка", реставрирана от местните родолюбци.
Сред участниците в тържествата бяха пернишките депутати Теодора Дренска, Татяна Калканова, Ненко Темелков, Росица Янакиева, областният управител Иван Димитров, директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, кметове на общини от целия Пернишки регион. Към корените си се бяха върнали и някогашни жители на селцето, в което днес комините пушат само в 43 къщи, техните деца и внуци.
Държавният глава и кметът на Община Радомир Златко Стойчев прерязаха лентата на новото кметско наместничество в Радибош, в което е настанен и най-младият клуб "Да съхраним българското!" Президентът откри и барелефа на Апостола на свободата Васил Левски, изработен и подарен на радибошчани от скулптора - почетен гражданин на Радомир Евгени Кузманов. Първанов постави свежи цветя пред паметника на загиналите за България жители на селото и сведе глава в знак на преклонение пред подвига и саможертвата им.
После президенът участва в официалното откриване на музейния комплекс, включващ 8-вековната черква "Света Петка", приютявала в годините на турското робство Дякона Левски и килийното училище към нея. След като разгледа експозицията с родословните дървета на 30 рода от селото и изложбата "Хлябът и родът", Георги Първанов написа в книгата за впечатления: "Прекланям се дълбоко пред саможертвата, пред подвига на всички наши предци от Радибош, създали тази древна църква, това уникално училище, съхранили българското в трудните години на робството, при всички преломи на историята. Поклон!"
Президентът запали свещичка в храма "Света Петка", където бе отслужена празнична литургия и водосвет от протоейрей Йоан от Софийската епархия и негови колеги от Перник и Дупница. После той постави свежи цветя и сведе глава пред гроба на първия депутат от Радомирско, отец Михал Пейчов - народен представител в първото Велико Народно събрание. Живелият цял век свещеник е служил 35 години в радибошката черква.
Много сълзи имаше на празника в селото. Най-развълнувана беше учителката Грозданка Борисова, ударила през 1965 година последният училищен звънец в радибошкото школо. Тя припомни, че тук са се учили на четмо и писмо много днешни бизнесмени, инженери, лекари, учители. Сред възпитаниците на училището е и самият кмет на Радомир инж.Златко Стойчев.
Шестгодишната Радостина пък бе пристигнала от столицата, за да седне на чина, на който преди десетилетия е седяла нейната баба, чието име къдрокосото момиченце носи.
Радибошкият музеен комплекс притежава една от първите старопечатни книги, отпечатана във Венеция през 1583 година и донесена в черквата "Света Петка" в края на ХVI век. Президентът на България и гостите на празника проявиха изключителен интерес към напрестолното евантелие, издадено през 1773 година, което е отпечатано в Киевско-печорската лавра. Не крия, че съм изключително развълнуван от всичко, което се случи днес на това място, горд съм с родолюбието на моите земляци, заяви малко преди да си тръгне Първанов.
В Националния исторически музей се съхраняват книги от килийното училище в Радибош, които са на повече от пет века, припомни директорът му Божидар Димитров. Той заяви, че музейната експозиция в селото е едно доказателство за дълготраен духовен и държавен живот на това място, то е било център, който е обединявал българите от околните селища. Такива знаци на българската памет е имало на много места в цялата страна, но те за съжаление не навсякъде са запазени, а някои дори са разрушени и унищожени. Затова стореното от хората от Радомирско в тези тежки и бездуховни времена заслужава изключително висока оценка, заяви Божидар Димитров.
Малките членове от клубовете "Бъди българин, съхрани българското" в Радомирско и приятелите им от община Ковачевци пък дълго ще носят спомена за срещата с президента на България, похвалил ги за активната им родолюбива дейност.
В празника, продължил до късно през нощта в Радибош, се включиха и самодейни колективи от общинското читалище "Напредък" в Радомир.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система