Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 19.06.2006 г.
Протестен митинг прерасна в гражданско неподчинение
Наш ученик призьор на международен конкурс
Протестен митинг прерасна в гражданско неподчинение
Любомира ПЕЛОВА
   Над триста души от радомирските села Житуша, Кондофрей, Жедна, Извор, Кленовик излязоха в петък да кажат своето категорично “не” срещу решението за столичните бали. Заради нагнетеното до червено напрежение, замисленият като митинг простест излезе от контрол и спонтанно премина в гражданско неподчинение. Разгневените местни хора нарушиха Закона за стачките и митингите и спряха движението по шосето между селата Кленовик и Житуша.
С плакати, на които бе изписано: ”Бойко, наври си боклука в Банкя”, “Искаме чист въздух за децата си”, “На София боклука няма място тука”, “Не продаваме селата си”, “Злати, боклука да се маха от тука”, те заявяваха категоричната си воля столицата да си търси решение на проблема в държавни терени там.
След като закриха мината, ние останахме без препитание. Децата ни се пръснаха по градовете да си търсят хляба. Връщат се в края на седмицата заради чистата природа. Ние, по-възрастните, оцеляваме благодарение на нивите и градините. Искаме да живеем спокойно. Сега е време за работа по полето, особено след падналите дъждове, които съсипаха голяма част от реколтата и засаденото. И вместо да сме по полето, ние сме тук, на шосето, за да браним чистия въздух и водата си, не криеше гнева си Трънка Янкова.
От години хората ни не са ходили на зъболекар, защото нямат пари. В Кондофрей и Житуша има само един фелдшер, който ни помага в крайна нужда. Дори хляб не се прави тук, оцеляваме благодарение единствено на желанието си за живот. Сега и него искат да ни вземат, подкрепи я Надежда Колчева.
Най-сериозните упреци, които отправяха протестиращите към държавната и общинската управа бяха , че всички решения са взети зад гърба им, “на тъмно”. Никой не дойде нито да ни попита за мнението ни, нито поне да ни уведоми каква “шапка са ни скроили”. Ние може да сме хора стари, може да не сме достатъчно образовани, но не сме глупави, ясно ни е, че не грижата за столицата, а нечии икономически интереси стоят зад идеята да се съсипе чистата природа на района, твърдяха протестиращите.
Сред тях бе и отец Иван, свещеник в Кленовик, който заедно с участниците в митинга прочете молитва насред шосето с надежда поне бог да помогне безумното според местните хора решение да бъде спряно.
Протестът ни няма политическа украска, ние просто се борим за правото си на живот. Родена съм в Жедна, беднотията ме прогони в града, поболях се и преди 15 години се върнах обратно в родния си край заради въздуха. Само Банкя му отстъпва по чистота. Защо Бойко Борисов не си закара балите там, а иска да трови нашия край, реди думите притеснената Вероника.
С почти същите думи й даде рамо и Евгени Методиев. Неговите корени също са от Жедна. Преселил се в Бобов дол, защото почнал работа в тамошната мина. След като майка му заболяла и претърпяла тежки операции, лекарите не давали много надежди за живота й. Той я върнал на село, в края на всяка седмица си идва в бащината къща, а възрастната жена се държи здраво за живота благодарение на чистия въздух. В петък Евгени бе пристигнал с цяла група бобовдолчани да подкрепят разбунените радомирски села. След митинга в Кленовик се връщам за протестите в Бобов дол, заяви той пред “Съперник”.
Стотици подписи бяха положени в протестната подписка, но участниците в митинга се чудеха на кого да я дадат. Представител на общинската управа нямаше. Само кметовете на Извор Румен Мирчев и на Житуша – Георги Алексиев бяха сред земляците си.
Според участници в протеста кметът на Кленовик Иво Борисов се скрил, въпреки че е изборен кмет, а не назначен кметски наместник, защото бил предупреден от градоначалника на общината инж.Златко Стойчев да стои встрани от протестите. След края на митинга опитахме да намерим в радомирското кметство първия човек на района, но кабинетът му бе празен. Така и въпросът ще има ли извънредно заседание на местния мнипарламент и кога евентуално ще бъде проведено то, остана без отговор.
Синдикатите пък оттеглиха уведомителното писмо за плануваните протестни действия във вторник. Причината бе, че заради нажежените до червено страсти ситуацията се превръща в неконтролируема. Шосето от Извор към Кленовик не е много натоварено и спрените автомобили там не бяха кой знае колко много, но на магистралата може и да пострадат невинни хора.
Как ще се реши спорът, никой не смее да прогнозира, но засега жителите на най-застрашените села са категорични, че ще бранят въздуха и водата си докрай.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система