Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 21.06.2006 г.
Икони от Възраждането спасени от продажба зад граница
Арестуваните за иконите с криминални досиета
Икони от Възраждането спасени от продажба зад граница
Илияна ИВАНОВА
   Пет икони, паметници на културата със значима историческа и културна стойност, бяха конфискувани от служителите на реда при опит да бъдат изтъргувани в пернишкия квартал "Калкас", съобщи вчера директорът на ОДП - Перник Тодор Илиев. Ценните изображения, рисувани в периода 18-19 век, са били иззети при специализирана полицейска операция преди няколко дни. В акцията са участвали служители на Криминална полиция към ГД ППООРП към Главна дирекция "Полиция".
По случая са подведени под отговорност четири лица - В. И. и Е. С. /29 г./, К. К. /39 г./ и В. М. /50 г./. Те били наблюдавани от началото на месец юни, след като в полицията постъпил сигнал, че няколко лица предлагат за продан на територията на столицата икони. Чрез снимки на изображенията търговците се опитвали да предизвикат интерес у евентуалните купувачи. След проведените оперативни мероприятия четиримата били арестувани, а иконите - иззети. Изображенията били скрити в багажника на едната от двете лади, с които четиримата се придвижвали. Автомобилите били без регистрационни номера.
Започнати са вече експертизи за установяване на произхода и стойността им. Експерти от БАН вече са дали своята оценка - това са паметници на културата със значима историческа и художествена стойност. Датират от 18-19 век и са произведения на Самоковската живописна школа. Предполага се, че са дело на зограф Иван Димитров Доспевски, който е представител на най-известната зографска фамилия на Самоковската школа. На тях са изобразени Св. Антоний Велики, Св. Атанасий Александрийски, Св. Сава Освещени, Св. Николай /Мирликийски/. Едната показва сюжет от библейската сцена "влизане в Ерусалим" /Цветоносие Христово/. Изобразени са още Св. 40 мъченици и Преображение Христово.
За проведената операция са уведомени Върховна касационна Прокуратура и Окръжна Прокуратура - Перник. По случая е започнато дознание. Служителите на реда продължават разследването.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система