Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 07.08.2006 г.
Три човешки жертви взеха бивши минни галерии в Стара Тева
Проф. Емил Попов увековечи подвига на илинденци на Предела
Три човешки жертви взеха бивши минни галерии в Стара Тева
Любомира ПЕЛОВА
   Старите минни забои в района на пернишкия квартал "Стара Тева" взеха отново човешки жертви.
В неизползваемите вече галерии от години безработни и социално слаби вадят въглища, които продават на чували, рискувайки живота си.
Поредната драма там се разигра вчера.
Към 10 часа в дежурната част на Областната дирекция на полицията е подаден сигнал, че вероятно има загинали след инцидент в старите забои. На място веднага пристигат екипи от служители на реда и огнеборци. Оборудвани с кислородни маски и апарати, те успяват да се вмъкнат в нелегалната руднична разработка и да извадят телата на трима мъже, които вече били в безпомощно състояние.
Отвън станало ясно, че двама от тях - 26-годишния Р.Е. и 42-годишния С.Т., са вече мъртви. На път към болницата починал и третият - 30-годишният Т.Т.
До късно вчера специалисти от полицията и пожарната и представители на следствието и прокуратурата правиха оглед на мястото на трагедията. Все още не е ясно и от какво са починали копачите, двама от които са братя, тъй като аутопсия все още не беше правена. Едва след нея днес патоанатомите ще кажат категорично кое точно е убило тримата роми. Хора от квартала, които знаят за нелегалните рудници в Стара Тева, смятат, че мургавите най-вероятно са задушени от убийствения газ "гризу", който се наслагвал в старите минни забои, тъй като срутване на мястото на трагичния инцидент този път не е имало.
Над десет са вече жертвите, които вземат нелегалните руднични разработки в крайните квартали на Перник, защото част от тях са разположени върху минни табани. Според полицаи, роми и безработни българи изсичат околните залесителни пояси, създадени, за да укрепват свлачищните райони, образували се при изземването на въглищните пластове и укрепват с дървения материал импровизираните забои. Някои от ямите и тунелите са дълбоки десетки метри. Въпреки многократните предупреждения, че в дълбините се просмуква метан от затворените вече подземия на мината, както и че подобно укрепване е нестабилно и земята може да се срути и да убие някого, нито за ден не е спирал незаконния добив на кюмюр. На мястото на затворените от служителите на реда нерегламентирани разработки се появяват нови, разказват хора от кварталите Стара Тева и Караманица, където най-вече роми също вадят кюмюр от затворени стари разработки. Продажбата на черно на въглищата е единственият начин за десетки семейства да изкарат някой лев, с който да хранят децата си.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система