Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 18.06.2002 г.
Пет селски школа пред закриване?
Областният спря паметника на Г.Димитров
БСП иска “рзколниците” да се извинят и саморазпуснат
ДПС-лидер директор на Феродовия
Пет селски школа пред закриване?
Тинка ЕВДОКИМОВА
   Предстоящите съкращения в сферата на образованието в Община Перник ще бъдат обсъдени на среща с комисията по наука, култура и вероизповедания и икономическата комисия към Общинския съвет. Тя ще се проведе до края на тази седмица, съобщи зам.-кметът по образование и култура Милан Миланов. На срещата ще бъде поканен и началникът на Инспектората по образованието на МОН Люба Божкова да изрази становището си по този деликатен въпрос.
Заседанието се налага след като стана ясно, че въпреки промените в Наредбите на образователното министерство, определеният за съкращения брой на 131 души в Община Перник не е променен.
От Инспектората по образованието са предложили да бъдат закрити пет учебни заведения. Това са училищата в селата Мещица, Люлин, Бучино, IV-то ОУ в кв.Калкас и в Бела вода.
Позицията на пернишката община е там, където училището може да съществува. Затова трябва да се търсят за задължителните съкращения.
След срещата Общината ще излезе със становище и предложение. Каквото и да е то обаче не бива да се унищожава с лека ръка добрата материална база, каквато има в училището в село Люлин, подчерта Миланов. Ако едно училище няма възможност да съществува самостоятелно, компромисен вариант може да е и използването на сградния му фонд от ония паралелки, които според нормативните актове могат да съществуват. Това ще доведе до използване и недопускане унищожаването на материалната база, смята Миланов.
Проблем при решаването въпроса със съкращенията се оказва и разминаването на данните в броя на децата, които са подали като справка директорите на училища и цифрите от служба ГРАО. Според нея в Перник следващата учебна година има 870 първокласници.
Милан Миланов смята, че при новите условия отговорността на директорите на училища, които подават броя на децата и формират щатния състав по Образец 1, е голяма.
Община Перник ще търси решаване на проблема, оглеждайки го от различни гледни точки. В тази връзка предстои много работа, а решенията, които ще се вземат, са трудни. Всички обаче трябва да знаят, че училището не е за учители, а за ученици и големият проблем е какво ще стане с децата в селата. Наличието на една широка училищна база в цялата община доведе до регистрирането на най-нисък брой отпадащи ученици, чийто процент е незначителен. Сам по себе си този факт говори за отговорността към децата, подчерта Миланов.

Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система