Перник ИнфоБългарски Бизнес Каталог - добави безплатно вашата фирма тук
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 08.01.2007 г.
Откупиха богоявленския кръст за 550 лева навръх Йордановден
Два кръста в Прибой
Откупиха богоявленския кръст за 550 лева навръх Йордановден
Юлия КУЛИНСКА
   65-годишната Евгения Стойнева победи в наддаването за богоявленския кръст на тържествена служба в пернишкия храм "Св. Иван Рилски" и божият знак стана нейно притежание за 550 лева. Търгът започна от 5 лева и в него се включиха 4-ма души. Г-жа Стойнева е учителка-пенсионерка. Тя има две дъщери и трима внуци. Помислите и пожеланията, с които се е включила в търга за божия знак са за здраве и благополучие. Кръстът ще престои 40 дни в дома й, според каноните на църквата. Той ще бъде поставен на домашния иконостас до иконата на Света Богородица. Перничанката за втори път печели в наддаването, като преди години богоявленският кръст също е бил в дома.
Стотици миряни се събраха пред храмовете, за да отбележат големия хистиянски празник Богоявление. Той започна с тържествена света литургия и с неспирен звън на камбаните. В молбите си отправени към Бога, божиите служители споменаха петте медицински сестри и палестинския лекар и пожелаха те да се завърнат живи и здрави в най-скоро време в родината си. Свещениците осветиха водата, от която всеки отнесе в къщата си. С нея се ръси дома, пие се за здраве и се пази за лек през цялата година. От водата се сипва по малко във врата на всеки от семейството, а именниците се заливат целите.
Традицията повелява богоявленския кръст да се хрълря във водата и оттам да се вади от мъже и момци. В Пернишко от години традициите не са това, което бяха и за божия знак се наддава след светата литургия. Който даде най-много, го отнася в дома и го пази 40 дни.
Само за 150 лева Валентин Димитров Иванов откупи богоявленския кръст при търга в храма "Свето Успение Богородично" в кв. "Изток". Той е на 45 години и е собственик на автоборса в Драгичево. Печели наддаването за втора поредна година.
Кладничанинът Георги Боянов отнесе кръста у дома си, след като даде за него 250 лева. Ритуалът се състоя в манастира "Св. Николай", който се намира край пернишкото село. Той стана и кум на жителите на населеното място и през годината ще участва в дейността на църковното настоятелство. За първи път през тази година божият знак там не беше хвърлен в реката, а беше организирано наддаване за него.
В мошинската църква "Св. Порок Илия" не беше организирано наддаване за кръста. Според местния свещеник това противоречи на каноните и божият символ получи като дар за 40 дни перничанка, пожелала анонимност, чийто съпруг от години е тежко болен.
За жалост в нито един случай кръстът не замръзна, както повелява знамението, за да е здрава и силна годината. Но затова пък източният вятър, който духаше на Йордановден даде надежда, че годината ще е хубава и плодородна и че ще се родят много деца.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система