Перник ИнфоБизнес IT решения от Софтуер Солюшънс ООД
www.pernik.info   Интернет портал на град Перник



Вход потребители
Потребител : 
Парола : 
 Регистрация

Търсене в сайта
Текст:
Къде:
 

поща@pernik.info
Поща : 
Парола : 
 



 

Партньори
БГ Бизнес - каталог на фирмите в България
Сайтовете за ТЕБЕ!
tbox7.com
Bansko
Обзавеждане
Оценки и мнения
Обяви
Новини Добрич
Хотели в България
Giftsface - подаръци за любими хора!
Климатици
Съновник
Обяви.Сайт за обяви
Имоти
Новини
Игри













 


Новини
Водещите новини от 02.07.2002 г.
Жилище за левче искат ромите
Още едно дете пипна лаймска болест
Фирма “Дусман” влезе официално в болницата
“Гореща линия” за нарушенията в осигуряването
Жилище за левче искат ромите
Тинка ЕВДОКИМОВА
   Представителите на местни ромски организации и неформални лидери от ромските квартали в Перник изразиха категоричното си становище относно предложението на “Мини Перник” до гражданите от ромските квартали за спешно закупуване на ведомствените жилища, които са собственост на минното предприятие.Това стана на специална среща в зала “Панорама” на която присъстваха народният представител от НДСВ Явор Милушев, народните представители от Коалиция за България Бриго Аспарухов и Тома Томов, областният управител на Пернишка област Димитър Колев, зам.-кметът на Община Перник д-р Аризанов, Петър Котов - ликвидатор в “Мини Перник” и други.
Преди няколко месеца “Мини Перник” предложи ведомствените си жилища за закупуване на живущите в тях. Около 1 000 семейства в момента обитават въпросните блокове в кварталите “Васил Левски”, “Куциян”, “7-ми септември”, “Хумни дол” и други. Цените, които трябва да платят наемателите варират от 200 до 1 000 лева в зависимост от квадратурата и състоянието на съответния имот. Поради тежкото социално-икономическо, бедствено положение на живущите там роми, през последните месеци бе регистрирано повишено социално напрежение. То нараства и от тиражираните напоследък слухове, че скритата цел е ромите, които са 100% безработни, да бъдат поставени в безизходно положение, като в крайна сметка бъдат изхвърлени на улицата или изтласкани извън Перник или по-точно в периферните части на областта като Радомир, кв. “Бела вода” и други, защото терените, на които са разположени ромските квартали, са предмет на засилен интерес от местни икономически субекти, твърдят ромските организации.
Няколко са предложенията, направени от ромите за решване на проблема. Те настояват жилищата в посочените квартали да им бъдат продадени за сумата от по 1 лев. Искат и съдействие пред Министерство на труда и социалната политика за финансиране на целева едногодишна програма за заетост на безработните роми от посочените квартали, като част от възнаграждението им да бъде заделяна в специален фонд “Придобиване на жилище” от който да се закупят необходимите строителни материали за извършване на основен ремонт на закупените жилища. От същият фонд с допълнително споразумение можело да бъдат погасявани и определени стари задължения ако програмата за заетост бъде достатъчно продължителна и доколкото размерът на възнаграждението позволява това. От своя страна ромите са готови да съдействат и с полагане на безвзмезден труд в такова количество, каквото е необходимо за реализиране на предложената от тях идея, подчерта говорителят на ромските организации и председател на ромския обществен съвет “Купате” Методи Стоилов. В подкрепа на искането си засегнатите посочват свои аргументи от юридически, политически и морален характер. “Мини Перник” иска от нас да заплатим дължимите наеми от минали години в размер на общо 103 хиляди лева като условие за закупуване на жилищата. Ние не оспорваме нашите задължения за плащане на наем, но питаме защо от 1974 година на посочените жилища не е извършван основен ремонт, както и определени текущи ремонти, които са задължение на наемодателя, като при това до 1989 година всички живущи са си заплащали наема редовно. Тези и редица други аргументи ромите изразиха в отворено писмо, което, скрепено с подписите на ръководителите на ромските организации, подробно ще бъдат запознати президентът на Република България, министърът на енергетиката и енергийните ресурси, народните представители от Пернишки многомандатен избирателен район, областният управител на Пернишка област, кметът на Община Перник и ликвидаторите на “Мини Перник”.
Пред народните представители вчера ромите се оплакаха и от често проявяана расова дискриминация в случаите на търсене на съдействие по техни проблеми, най-честият от които е въпросът с намиране на редовна или дори временна работа.
“Разбирам вашите проблеми. Смятам да предложа на моите колеги -народни представители от Перник да обиколим ромските квартали и помислим за една по-сериозна програма, която да предложим на социалното министерство, с което да решим и въпроси относно бъдеща трудова заетост”, каза Тома Томов. Той и останалите дапутати се обединиха около мнението, че не само жилищният проблем на ромите от Перник трябва да бъде решен. Важно за социалния мир тук е да се помисли и върху конкретни стъпки за интеграцията им, които да им позволят по нормален начин да живеят и изкарват прехраната си.
Архив на новините
Към дата : 
 
Търсене в новините

Уеб базирана складова система